Unele dintre cele mai consumate legume de către români nu au fost ocolite de scumpiri. În câteva piețe scumpe din București, samsarii le dau chiar și cu 55 de lei. Comercianții spun fie că sunt crescute în solarii și, fiind primele, au preț de trufandale, fie că sunt aduse din Bulgaria, Grecia, Turcia și Spania. Așa se face că acestea costă acum mai mult decât un kilogram de carne. În schimb, potrivit reprezentanților producătorilor și Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt, prețul unui kilogram de tomate la producătorii din județ este cuprins între 20 și 27 de lei, în funcție de calitate și calibru.

DAJ Olt: Prețul unui kilogram de roșii la producător, între 20 și 27 de lei

Directorul adjunct al DAJ Olt, Mihaela Luminița Mareș, a declarat luni că, în prezent, în județ sunt 75 de producători înscriși în programul „Tomata” care au început recoltarea.

„Judeţul Olt are cel mai mare număr de legumicultori înscrişi în programul 'Tomata', respectiv 5.813 fermieri, iar la 75 dintre aceştia echipele DAJ au efectuat şi a doua vizită în teren în urma notificărilor privind faptul că încep recoltarea. Până la finalul săptămânii numărul de producători din judeţul Olt care au început recoltarea tomatelor cultivate în solarii va creşte cu câteva zeci.

Fermierii din judeţul Olt vând kilogramul de tomate cu aproximativ 25 de lei, cel mult cu 27 de lei. Toate sunt foarte gustoase, toate sunt de calitate, iar preţul acesta este determinat de costurile mari pe care le-au avut producătorii pe timpul iernii, cu încălzirea în solarii", a spus Mihaela Mareş, pentru Agerpres.

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, a afirmat că producătorii din judeţ vând roșiile la preţuri între 20 de lei şi 26 de lei kilogramul, în funcţie de calibru. În cost se regăsesc şi costurile ridicate cu încălzirea solariilor pe timpul iernii şi primăverii.

Detalii despre adaosul practicat de revânzători. „Producătorul rămâne cu 2-4 lei”

„Preţurile la producător sunt în prezent între 20 şi 26 de lei pe kilogram, în funcţie de calibru. Acum producătorii de tomate nu fac faţă cererii, pentru că la nivel naţional nu sunt mai mult de 100 de producători care au început recoltarea.

Cei mai mulţi dintre producătorii înscrişi în programul 'Tomata' vor recolta în luna mai. Fermierii care în această perioadă au reuşit să recolteze tomate sunt cei care au semănat în luna decembrie şi au plantat în prima parte a lunii ianuarie, deci din decembrie ei încălzesc solariile", explicat Ion Păunel.

Citeste si:
Legume și fructe preparate termic, mai nutritive decât consumate în...
Legume și fructe preparate...

Șeful SPA Olt a completat că unui producător care vinde tomatele extratimpurii cu prețuri între 20 și 26 de lei îi rămân între 2 și 4 lei la kilogram, după ce scade costurile.

„Adaosul practicat de revânzători e foarte mare. Producătorul rămâne cu 2 - 4 lei dacă vinde la preţuri între 20 şi 26 de lei. Aceste preţuri vor începe să scadă după Paşte, când va mai creşte numărul de producători”, a adăugat Păunel.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Aprilie 2022 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.