Vânzătorii din piață înșală cumpărătorii fără scrupule. Samsarii vând roșii de import de parcă ar fi românești, la prețuri exorbitante: 55 de lei kilogramul. În plus, ele se tot scumpesc de la o zi la alta, deși sunt cumpărate cu puțin peste 11 lei din en gros.

Roșii din Grecia cumpărate cu 10 lei, vândute ca fiind din România cu 50

Reporter: Sunt românești? Cât sunt?

Vânzător: 45 de lei kilogramul.

Dialogul a fost purtat miercuri de către un reporter Kanal D cu o vânzătoare de la o tarabă din Piața Domenii din București. Joi, jurnalistul a revenit în teren și a descoperit că aceleași roșii au prețul la 55 de lei kilogramul. Deși pe etichetă era notat, sub colosalul cost, „roșii românești”, luată la întrebări, femeia se pierde și recunoaște adevărul.

Reporter: Din ce localitate sunt?

Vânzător: Nici nu știu. Din Pucheni, domnule.

Ajuns la Piața Pucheni, situată la 10 kilometri de punctul de plecare al reportajului, ziaristul a descoperit că roșiile vândute în Domenii și luate din Pucheni sunt aduse, de fapt, din Grecia.

Vânzător Pucheni: Sunt din Grecia, că nu au ieșit alea românești. Mint, nu-s românești. Sunt de Grecia.


  • Reportajul a fost realizat cu o cameră ascunsă.

  • Pentru ca această problemă să nu mai existe, instituțiile statului ar trebui să facă controale și să dea amenzi.

Legumele românești, un lux

E drept că și tarifele mari la energie, carburanți și îngrăsăminte au umflat prețurile, dar faptul că unii vânzători profită de acest aspect ne duce la sapă de lemn sau la a ne pune, pur și simplu, pofta în cui.

La începutul lunii martie, producătorii susțineau că un kilogram de roșii românești ar putea ajunge la 30 de lei, luând în calcul doar majorările menționate, nu și înșelătoriile.

„Salata pe care o punem o luam undeva la 180 - 5 mii de seminţe. Şi acum e 300, 320", spune Ionuţ Dragomir, legumicultor.

Citeste si:
Legume și fructe preparate termic, mai nutritive decât consumate în...
Legume și fructe preparate...

„Ceapa pleacă de la 50 de bani la 90 de bani legătura. În supermarket ajunge la 3 lei, în funcţie de greutate", adaugă acesta.

În drumul de la seră către supermarket, prețul verdețurilor crește simțitor. O salată se vinde la seră cu 1,5 lei, iar în magazine o putem găsi și cu un preț de 3 ori mai mare. Astfel, ajungem să plătim pe o salată chiar și 5 lei.

Pentru moment, tarabele sunt pline de legume din import, dar și acestea s-au scumpit cu 30% în ultimul an. Primele legume românești vor apărea începând cu luna mai, cu un preț dublu față de anul trecut.

„Le vor menţine, nu vor coborî preţul la raft. Producţia autohtonă va fi destabilizată aproape complet. Anul ăsta va fi un an de căpătuială şi nu vor rezista 50% din producători", crede Vlad Gheorghe, de la Asociaţia Producătorilor de Legume, pentru Observator.

Citeste si:
Legumele românești de sezon ne costă mai mult cu 50% față de anul...
Legumele românești de sezon...

Costul unui kilogram de roșii ar putea porni „de la 30 de lei. Sunt foarte mari costurile cu încălzire”, iar pentru ardei prețul ar pleca „de la 15 lei”, spune Ionuț Dragomir.

„Minim de trei ori se vor duce costurile peste costurile de producţie. Dacă raportăm energia care era un cost de un leu - astăzi este la 3 lei. Imaginaţi-vă ce înseamnă costurile de aici înainte până în luna lui mai, iunie, când ei utilizează apă şi udă cu energie electrică”, a explicat Vlad Gheorghe.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Aprilie 2022 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.