În cursul serii de marți au început să se formeze cozi de mașini la benzinăria Petrom din municipiul Gherla, județul Cluj. Cu puțin timp înainte de ora 21:00, coada de șoferi care așteptau să alimenteze se întindea pe o lungime ce depășea 100 de metri. Un alt șir de mașini se întindea de la un alt punct de alimentare din zonă. Toate din cauza unui zvon. 

Cluj: Cozi la pompă după apariția unui zvon

Gândul că prețul carburanților ar putea exploda peste noapte i-a împins pe sute de șoferi spre benzinăriile din Cluj. Așa se face că, marți seară, în mai multe puncte de alimentare, cozile se întindeau pe sute de metri. Speriați că vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru fiecare plin, mulți dintre conducătorii auto au venit cu butoaie sau canistre pentru a lua benzină și „la pachet”.

Totul s-a petrecut după ce cineva a răspândit zvonul că, de la miezul nopții, prețul motorinei și al benzinei va atinge pragul de 10 lei pe litru, iar în curând numai armata va putea alimenta.

Un alt motiv pentru formarea cozilor ar fi faptul că cealaltă benzinărie din municipiul Gherla, DHR, care livrează combustibil Mol, a suspendat activitatea de deservire, conform gherlainfo.ro, aseară, în jurul orei 19:00. Este posibil ca acolo să nu mai fi fost combustibil pe stoc, susține sursa citată.

Un șofer din Gherla a povestit că s-a deplasat în cursul serii până la benzinăria Mol din Dej, de unde a aprovizionat motorină la 7,38 lei/litru. El a declarat că la stația respectivă nu era coadă.

Marți s-a înregistrat o nouă creștere a prețului de vânzare la pompă. Motorina s-a vândut în Gherla cu 7,40 lei/litru, iar benzina cu 7,30/litru. În Cluj, unele stații au afișat marți prețuri la motorină de 7,56 lei/litru, iar la benzină de 7,49 lei/litru. Majorarea prețurilor se datorează invaziei ruse în Ucraina, după ce mai multe țări din UE au întrerupt importul, iar piața a reacționat puternic.

Joe Biden interzice importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia

Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune din SUA. Acțiunea administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește petrolul pe care SUA îl importă din Rusia. Este vorba de un procent de 8% din totalul importurilor.

Citeste si:
Șeful VW: Combustibilii sintetici sunt „gălăgie inutilă”. Motoarele...
Șeful VW: Combustibilii...

„Interzicem toate importurile de petrol şi gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o nouă lovitură puternică maşinii de război a preşedintelui rus Vladimir Putin", le-a spus Biden jurnaliştilor, la Casa Albă.

După acest anunţ, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a urcat cu 5,4%, până la 129,91 de dolari. Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a crescut duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2022 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.