Curtea de Apel Bucureşti a amânat deja pentru a treia oară decizia finală pentru dosarul "Colectiv". În primă instanță, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, actual edil al Sectorului 5, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

Decizia în dosarul Colectiv, amânată pentru a treia oară

Procesul de judecată a luat sfârșit în luna decembrie, iar pronunțarea sentinței trebuia să aibă loc pe 3 ianuarie 2022, însă a fost amânată până pe 3 martie 2022. Astăzi, magistrații au amânat din nou pronunțarea deciziei finale. Următoarea sedință a fost fixată pe 15 aprilie.

Curtea de Apel București susține că de vină ar fi avocații, care continuă să depună concluzii scrise după data stabilită de magistraţi.

"Având în vedere complexitatea deosebită a cauzei, precum şi împrejurarea că avocaţii părţilor au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanţă în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022, având în continuare nevoie de timp pentru deliberare şi redactarea hotărârii şi fiind, în continuare, în termenul prevăzut de dispoziţiile art. 391 Cpp, în temeiul art.391 Cpp, amână termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii la data de 15 aprilie 2022", a transmis, joi, Curtea de Apel București.

Ce condamnări au fost pronunțate în prima instanță

În data de 16 decembrie 2019, la prima instanță, Tribunalul Bucureşti a pronunțat următoarele condamnări în cazul Colectiv:


  • Cristian Popescu-Piedone - 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;

  • cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;

  • Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;

  • pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;

  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;

  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - 8 ani de închisoare;

  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani;

  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...

Persoanele care au fost condamnate au fost obligate să plătească daune morale şi materiale în valoare de peste 50 de milioane de euro victimelor incendiului din clubul Colectiv. Totodată, s-a decis ca inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 să plătească mai multor spitale din Capitală şi din ţară peste 8 milioane lei, bani ce s-au cheltuit pentru spitalizarea persoanelor decedate şi rănite.

Tragedia din Colectiv

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, într-un club din sectorul 4 al Capitalei. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity.

Potrivit cercetărilor, incendiul ar fi pornit de la artificiile folosite în timpul concertului și care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii.

Citeste si:
Piedone, anunţ despre o posibilă candidatură la Primăria Capitalei
Cristian Popescu Piedone,...

În urma tragediei din clubul Colectiv au decedat 64 de persoane, pe lângă cele 26 de persoane care au decedat în incinta clubului. Alte 186 de persoane au fost rănite rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile următoare au decedat alte 33 de persoane.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Martie 2022 - 05 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.