Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse, în urmă cu o săptămână, a declarat, joi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi. Peste 33.000 dintre ei sunt acum în România, dintre care 373 au aplicat pentru procedura de azil, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Recent, autoritățile au crescut și sumele pe care refugiații le vor primi ca ajutor. Este vorba despre bani alocați pentru hrană și îmbrăcăminte. 

Statul român oferă mai mulți bani pentru refugiați

Conform modificărilor făcute în 27 februarie, norma de hrană pentru fiecare solicitant de azil de la noi din țară a crescut la 20 de lei, față de 16 lei cât era până acum. Totodată, la cerere, refugiații pot primi 135 de lei pe sezon pentru îmbrăcăminte de vară și 200 de lei pentru îmbrăcăminte de iarnă.

Și suma pe care refugiații o primesc pentru cheltuieli a crescut, ajungând la 12 lei pe lună. În ceea ce privește minorii care intră în România neînsoțiți, aceștia vor avea parte de tratament și de protecție specială, a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Sprijin vor primi și ucrainenii care nu cer în mod oficial statul de azil, dar nu în centrele de refugiați, ci în centrele temporar amenajate în preajma frontierelor.

În plus, pentru prima dat în istorie, Uniunea Europeană a dat o directivă prin care li se permite acestor refugiați să stea atât timp cât este nevoie pe teritoriul statului în care ajung. Până acum, aceștia trebuiau să se încadreze în 90 de zile.

Legea nr. 122 din 4 mai 2006 privind azilul în România.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.