O adevărată desfășurare de forțe a fost, în noaptea de miercuri, în zona localității Gura Dobrogei, la aproape 11 kilometri de baza de la Mihail Kogălniceanu, după ce un avion românesc de luptă MIG-21 LanceR s-a prăbușit. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20:00. Participanții la trafic au sesizat autoritățile cu privire la faptul că au observat o explozie pe un câmp din Constanța. Căpitanul Constinel Iosif Niță, pilotul aparatului de zbor, a fost găsit mort, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN). 

 

Avionul românesc de luptă MIG-21 LanceR s-a prăbușit în Constanța. MApN a anunțat că pilotul a fost găsit mort

Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.

Legătura radio a turnului de control cu MIG-ul s-a pierdut la ora 20:00, iar la ora 20:03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.

Toate avioanele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din ziua de 2 martie, MIG-21 LanceR și IAR 220 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii accidentului.

Elicopterul militar tip IAR 220 Puma al Bazei 57 Mihail Kogălniceanu a decolat de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MIG-21 LanceR.

Pilotul avea 570 de ore de zbor, dintre care 420 pe MIG-21 LanceR

Căpitanul Costinel Iosif Niță avea 31 de ani, era căsătorit și nu avea copii. Din 2014 îndeplinea funcția de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea și acumulase peste 570 de ore de zbor, dintre care aproximativ 420 pe MIG-21 LanceR.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. Conducerea MApN și-a exprimat regretul pentru tragedie și este alături de familia îndoliată a pilotului.

Și IAR 330 Puma s-a prăbușit. 7 militari au decedat

IAR-330 Puma, care a decolat de urgență spre zona impactului, a dispărut și el de pe radare. Pilotul elicopterului a primit ordin să se întoarcă din cauza vremii nefavorabile. La scurt timp, MApN a confirmat că și elicopterul s-a prăbușit, la Gura Dobrogei, iar cei 7 militari de la bord au murit.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Militarii care au murit în accidentul de elicopter din Constanța


  • Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.


  • Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.


  • Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.


  • Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.


  • Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.


  • Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Citeste si:
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va fi pilot Dacia în Raliul Dakar din 2025
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va...


  • Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis

„Îmi exprim profundul regret şi deplina compasiune pentru pierderea vieţii a şapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbuşirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa.

Elicopterul executa o misiune de salvare-evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar”, este mesajul de condoleanţe transmis de șeful statului.

„Le transmit condoleanţe şi multă putere în aceste clipe dureroase!”, conchide oficialul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.