Mai multe ONG-uri au atras atenția asupra faptului că drama refugiaților este speculată de traficanții de persoane din Ucraina și România. Tinerele ucrainence se pot găsi într-o situație în care românii le oferă cazare, cu intenția de a profita de pe urma lor. 

Traficanți de persoane la graniță. Vulnerabilitatea refugiaţilor, speculată de reţelele din Ucraina şi România

Nu sunt puse la îndoială sprijinul sau dorința românilor de a ajuta refugiații ucraineni, dar printre miile de voluntari de la graniță este posibil să se strecoare și traficanți de persoane, avertizează mai multe ONG-uri.

Reprezentanții acestor instituții reiterează că Ucraina și România au printre cele mai puternice rețele de trafic de persoane din Europa. Ei consideră că, cel mai probabil, grupările infracționale specializate pe trafic de persoane și trafic de minori din Ucraina și-au transferat deja în România victimele, care, sub pretextul solidarității, ar fi preluate de traficanții de aici și transferate în vestul Europei.

Sociologul Gelu Duminică a atras, de asemenea, un semnal de alarmă. „Zilele trecute, în cadrul discuțiilor pe care colegii mei le-au avut cu organizațiile membre ale Rețelei de ONG-uri împotriva traficului de persoane ”Împreună împotriva traficului de persoane”, ne-au fost aduse în atenția cazurile unor femei din Ucraina care au ajuns în România susținute de rețelele de trafic de persoane din Ucraina și care erau preluate, de la graniță, de membrii rețelelor de la noi din țară sub umbrela ”solidarității”.

Multe dintre fete vor ajunge, în viitorul apropiat, sclave sexuale undeva prin Europa de Vest. Ținând cont de ce forța rețelelor de trafic din România și Ucraina, țări care sunt în topurile clasamentelor care țin evidența victimelor traficului de persoane, nu ar trebui să ne mire”, a notat specialistul pe contul de Facebook.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Soluții

ONG-urile care luptă împotriva traficului de persoane, ce au semnalat cazurile unor femei din Ucraina preluate în România de membrii rețelelor, care pretindeau că doresc să le ajute, au venit cu recomandări către autorități. Aleșii ar trebui să aibă evidența clară a tuturor voluntarilor care oferă ajutor la frontieră, în special cu transport și mai ales pentru femei și copii. De asemenea, oamenii legii ar trebui să cunoască cine pe cine transportă și mai ales până unde.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2022 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.