Muncitorii care au participat la reabilitarea fostului tribunal din Focșani au scos la suprafață istoria orașului. Este vorba despre tuneluri și galerii vechi de peste 200 de ani, despre care specialiștii spun că erau cândva folosite pentru contrabandă între Moldova și Țara Românească. 

Istoria Focșaniului, la suprafață. O mână de muncitori a scos la iveală drumul contrabandiștilor

Istoricii cunoșteau faptul că sub Focșani sunt galerii și tuneluri, dar până acum nu au mai fost găsite unele atât de bine conservate precum cele de sub fostul tribunal. În urmă cu mai bine de 200 de ani, în ele se adăposteau localnicii din calea războiului și își păstrau bunurile.

De asemenea, oamenii se foloseau de ele și pentru a scăpa de taxe când transportau marfă între Moldova și Țara Românească. Chiar și în jurnalele ținute de revoluționarii de la 1848 sunt amintite aceste tuneluri, prin care aceștia au reușit să scape de măsurile aprige ale stăpânirii.

„Era un comerţ. Ilicit, dar de care ştia toată lumea. Deoarece zona de frontieră a fost mereu o zonă în care s-a schimbat sau s-au schimbat mărfuri într-o parte cu cealaltă. Uneori legal, alteori mai puţin legal", a explicat Valentin Muscă, director Muzeul Vrancei.

Galeriile pot fi admirate de public

Galeriile au fost descoperite în anul 2020. Acum, pământul care le acoperea a fost înlăturat, iar autoritățile au decis ca acestea să poată fi admirate și de public.

„În momentul de faţă, în urma unor discuţii cu proiectanţii, am ajuns la concluzia că putem dezveli o parte din aceste beci în marginea exterioară a clădirii, care va fi acoperită cu o sticlă, tocmai pentru a se vedea absolut ceea ce este înauntru", a declarat Adrian Crețu, administratorul public al județului Vrancea, pentru Observator.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Februarie 2022 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.