Pandemia naște... noi metode de înșelăciune. Practica „accidentul” s-a preschimbat în practica „COVID-19”. Escrocii apelează îndeosebi bătrâni și pretind că sunt rude infectate cu noul virus, care au nevoie de bani pentru tratamente. Mulți oameni cad în această plasă.

Metoda „accidentul” a devenit metoda „COVID-19”

Un caz recent, petrecut în data de 1 februarie anul curent, a arătat cum un individ a sunat o femeie de 63 de ani aproape de miezul nopții, moment bine ales, în care victima este buimacă și vulnerabilă, a spus că este fiul ei, că are o formă gravă a bolii și are nevoie de bani pentru aparatul de oxigen. Femeia a realizat că ceva este cusut cu ață albă și a alertat autoritățile.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul tentativei de infracțiune de înșelătorie. Până acum, escrocul nu a fost identificat, dar oamenii legii au venit cu un îndemn către vârstnici. Le-au recomandat să verifice identitatea interlocutorilor, să sune la unitatea medicală și mai ales să nu vireze bani în conturi persoanelor pe care nu le cunosc.

„Specific acestui mod de operare este faptul că persoanele sunt contactate telefonic de necunoscuți care, prin atribuirea unor calități false și relatând diferite pretexte, precum și infectarea cu virusul SARS-COV-2 și internarea în spital a unor membri apropiați de familie, încearcă să le inducă în eroare, solicitându-le diferite sume de bani”, spun polițiștii.

Sfaturi de la oficiali:


  • nu aveți încredere în persoane necunoscute, oricât de binevoitoare ar părea. Escrocii mizează tocmai pe reacția emoțională puternică de moment;

  • cereți persoanei care v-a sunat cât mai multe indicii privind unitatea medicală, unde s-ar afla așa-zisul pacient, și sunați pentru confirmare;

  • verificați autenticitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a unei rude/cunoștințe, pe numărul de telefon pe care îl aveți dumneavoastră, nu pe cel oferit de persoana apelantă;

  • cu toate că acela care vă sună „vă recomandă” să fiți discret sau vă spune că nu puteți lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autoritățile i-au ridicat telefonul, nu aveți încredere în el. Trebuie să știți că reprezentanții medicali, ai poliției sau ai parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale bolnavilor, ale celor implicați în accidente rutiere sau de altă natură;

  • nu depuneți bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid, către persoane necunoscute;

  • anunțați Poliția la numărul de urgență 112;

  • în niciun caz nu acceptați o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un polițist.


Citeste si:
Medicii susțin că vaccinarea antigripală anuală rămâne cea mai...
Medicii susțin că vaccinarea...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.