În judeţul Bihor se instituie starea de alertă epizootică pentru a aplica rapid măsuri de prevenire a apariţiei gripei aviare înalt patogene, având în vedere cazurile din Ungaria şi, mai nou, un focar situat la mai puţin de 10 km de graniţa de vest a României, a anunţat joi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.

Potrivit unui comunicat semnat de directorul DSVSA Bihor, Remus Moţoc, în Ungaria, în prezent, sunt confirmate 53 de focare de boală, iar la finele anului 2021, a mai fost identificat un focar primar de gripă aviară înalt patogenă în localitatea Biharugra, din judeţul Bekes, districtul Sarkad, a cărui zonă de supraveghere, stabilită în conformitate cu prevederile Reg. 687/2020, cuprinde un număr de 6 localităţi din judeţul Bihor: Ateaş, Berechiu, Cheresig, Cefa, Roit şi Sânicolaul Român.

În acest context epidemiologic, se arată în comunicat, este absolut necesară impunerea şi respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli la exploataţiile din judeţul Bihor.

Starea de alertă epizootică înseamnă aplicarea cu celeritate a unei serii de măsuri de prevenire a apariţiei gripei aviare înalt patogene, privind creşterea păsărilor, echipamente, măsuri de biosecuritate, evidenţa tuturor exploataţiilor de păsări, interzicerea târgurilor sau expoziţiilor etc. Se va evita, în principiu, orice contact al păsărilor domestice cu sălbatice, care sunt rezervorul natural de virus.

Planul de măsuri aprobat la nivelul Centrului Local de Combatere a Bolilor a judeţului Bihor, ce se organizează sub coordonarea Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, va fi transpus prin decizia primarului, la nivelul Comandamentelor locale de combatere a bolilor, stabilindu-se sarcini concrete pentru fiecare membru a comandamentului local.

Conducerea DSVSA solicită tuturor cetăţenilor judeţului Bihor să anunţe de urgenţă la primăria localităţii, serviciul veterinar local sau instituţia (tel. 0259/266.141; e-mail office-bihor@ansvsa.ro) orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice şi sălbatice.

"DSVSA Bihor monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus) şi colaborează permanent cu reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale (UAT), a structurilor Ministerului Apelor şi Pădurilor, a Ministerului Mediului, cu reprezentanţii crescătorilor de păsări şi cei a asociaţiilor ornitologice, cu cei a Colegiului Medicilor Veterinari, realizând verificări permanente la nivelul tuturor tipurilor de unităţi (exploataţii păsări, unităţi de industrie alimentară), dar şi acţiuni în comun cu structurile Ministerului Afacerilor Interne judeţene, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat", se arată în comunicat. AGERPRES.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Ianuarie 2022 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.