O anchetă de amploare este în desfășurare în Brașov, unde mai mulți angajați de la Registrul Auto Român (RAR) au fost reținuți într-un dosar de luare de mită. Aceștia sunt acuzați că pentru câteva sute de lei au închis ochii peste defecțiuni grave precum lipsa frânelor. Mașinile erau aduse din străinătate, iar proprietarii voiau să le înmatriculeze, apoi să le vândă. 

Angajaţii RAR luau mită ca să tolereze probleme grave

Pentru o sumă modică, orice autoturism cu defecţiuni majore trecea de ITP la Braşov. Aproape 500 de mașini care erau adevărate bombe cu ceas, unele dintre ele fără frâne, au luat ITP-ul din iulie și până acum, printr-un sistem de șpagă în care erau implicați angajați RAR și samsari de mașini.

Anchetatorii au aflat în luna iulie a acestui an că inspectorii RAR Brașov cer și primesc bani pentru a închide ochii peste defecțiunile vehiculelor prezentate pentru inspecția tehnică. Banii erau percepuți prin intermediari ai proprietarilor, de la 50 până la 200 de lei pentru vehicul, în funcție de gravitatea situației.

„Ştim că defecţiunile tehnice pe care le avea autoturismele plecau de la lipsa unui bec de semnalizare până la lipsa frânelor. Prin urmare... mai mergeţi pe trotuar”, a declarat Claudiu Sandu, prim procuror, Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov.

Luni, anchetatorii au făcut 20 de percheziții la sediul RAR Brașov și acasă la membrii grupării infracționale. După audieri, șase inspectori și patru intermediari au fost reținuți.

„Mie mi se pare că este o inconştienţă în primul rând a oamenilor, a omului de rând. Vorbim de câteva sute de lei un set plăcuţe şi discuri, vorbim de 30-40 de lei costă un furtun de frână, poate 100 de lei o conductă de frână. De ce te-ai duce cu o astfel de maşină şi să încerci să păcăleşti sau să încerci să trişezi? De ce să faci treaba asta ca mai apoi să circuli cu familia într-o maşină care nu frânează eficient”, a spus Gabi Imre, pilot profesionist.

Oficialii RAR Brașov au refuzat să facă orice comentariu privind acuzațiile formulate de procurori în legătură cu corectitudinea actelor de inspecție tehnică periodică. Zece persoane au fost reținute în acest dosar, însă după 24 de ore toți suspecții au fost eliberați. Până acum, Tribunalul Brașov nu a primit nicio propunere de arestare preventivă.

Citeste si:
DN1: Circulația va fi restricționată, timp de o lună, între Predeal...
DN1: Circulația va fi...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Decembrie 2021 - 08 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.