Țara dosarului cu șină este obligată să își schimbe strategia de la 1 ianuarie 2022, când teancul de copii xerox și maldărul de acte aranjate minuțios între două coperți de carton vor deveni o amintire. Până atunci, însă, românii sunt nevoiți în continuare să stea la rând cu orele și să bată zilnic drumurile pentru a-și rezolva problemele. 

Dosarul cu șină și copiile xerox vor deveni o amintire. Instituțiile sunt obligate să găsească soluții pentru verificarea documentelor

La orice solicitare a unui serviciu public, dosarul conține, pe lângă cerere, și o mulțime de copii xerox. Acum, priimăriile sunt obligate să găsească o soluție până la începutul anului viitor. Legea care îi va scăpa pe români de această corvoadă a fost promulgată de președintele României și va intra în vigoare în data de 1 ianuarie 2022.

„Dacă stăm bine și ne gândim, datele astea toate sunt găsite în calculator. Deci n-ar trebui să facem treaba asta. Pot fi găsite dar nu se deranjează”, a spus o femeie pentru Observator.

„Sunt anumite tipuri de documente unde verificarea lor se poate face foarte foarte ușor și foarte rapid. În cazul altor documente, într-adevăr verificatul va necesita un timp”, a declarat Ovidiu Matache, purtător de cuvânt Primăria Galați.

În România sunt 250.000 de dosare de pensii cu şină

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, anunța că, la preluarea mandatului, a constatat că 250.000 dintre dosarele de pensii de la noi din țară sunt sub formă de dosar cu șină, aproape 1,3 milioane de dosare sunt în formal digital „primitiv”, iar restul până la aproximativ cinci milioane de dosare sunt în format digital „nițel mai avansat”. Oficialul a completat că există incompatibilități între sistemele caselor județene de pensii și între sistemele din teritoriu și cel al Casei Naționale.

„Vă întreb: cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând. 1,3 milioane de dosare se află într-un format digital, dar primitiv şi restul dosarelor într-un format niţel mai avansat dar, atenţie, incompatibil între Casele judeţene de pensii între ele şi de foarte multe ori cu nesincronizări între Casele judeţene de pensii şi Casa Naţională de Pensii.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Cam aşa arăta sistemul de pensii în România până să începem acest proces fără precedent (de recalculare a pensiilor – n.r.)”, a afirmat Raluca Turcan în aprilie 2021, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Vâlcea.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2021 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.