Astăzi, după două săptămâni de vacanță, a început școala și grădinița pentru mai bine de 2 milioane de elevi și preșcolari, adică două treimi din total. Aproape un milion de copii, însă, rămân acasă, pentru că prea puțini dintre dascălii lor sunt vaccinați. 

A început școala pentru peste 2 milioane de copii. Aproape un milion de elevi, însă, încep cursurile online

Cursurile în format fizic pot începe în unitățile de învățământ în care rata de imunizare a personalului este mai mare de 60%. În intervalul 29 octombrie - 5 noiembrie, rata de vaccinare a salariaților din școli a crescut de la 54% la 68%.

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat recent că în curând vor ajunge în școli și testele de salivă. Dacă școlile au probleme cu personalul ori de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare a personalului este de peste 60%, pot cere desfășurarea cursurilor online. De asemenea, oficialul a anunțat controale în unitățile de învățământ începând de luni, pentru a verifica dacă rata de vaccinare raportată de școli este cea reală.

„De vineri 29 octombrie, până vineri 5 noiembrie, într-o săptămână, da am avut situaţii în care au fost modificări semnificative ale ratei de vaccinare. Prin actualizarea acestor date, luni vor putea merge la şcoală sau al grădiniţă un număr de 68%. În primul rând, controalele pe care le demarăm de mâine au în vedere respectarea regulilor sanitare în şcoli. În acelaşi timp, vom confrunta şi rata de vaccinare afişate pe site-ul instituţiei cu datele pe care ministerul educaţiei le are din registrul naţional de vaccinare”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„A fost în discuţie şi ipoteza de a lua în calcul o rată de vaccinare de 70% în care să fie inclus şi cei care au trecut prin boală. S-a mers pe ideea iniţierii unui prog de 60% , fără includerea celor care au trecut prin boală. În această fază, aceste reguli sunt o variantă de compromis pentru că ipoteza de la care s-a plecat a fost aceea a păstrării închise a tuturor şcolilor şi grădiniţelor din România o bună perioadă de timp.

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

Nu este un criteriu perfect de departajare, dar vă asigur că el va fi perfectat. Nu pretindem că este e perfect, dar pentru că nu puteam nici să ţinem totul închis, nici totul deschis, ca şi când pandemia nu ar fi existat a trebuit un criteriu. El va trebui îmbunătăţit pentru că sunt multe neajunsuri îna cest mod de funcţionare, dar îna celaşi timp progresul vaccinării elevilor este extrem de important pentru că el va contribui într-o măsură foarte mare la starea de siguranţă sanitară în şcoli, atât a elevilor, cât şi a profesorilor. Avem deja 30% raportat la numărul elevilor eligibili care s-au vaccinar deja​”, a completat ministrul.

Teste de salivă

Testele pe bază de salivă urmează să ajungă în școli din data de 15 noiembrie. Ministrul Educației a precizat că atât învățăceii, cât și profesorii și personalul auxiliar vor fi testați gratuit cu testele pe bază de salivă: „Conform informaţiilor pe care le avem de la UNAC, mâine se vor semna contractele subsecvente cu cei desemnaţi câştigători pentru lotul 1, iar marţi se vor semna contractele subsecvente pentru loturile 2 şi trei. Urmează o periaodă de 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanţie, iar perioada de livrare este de 1-5 zile pentru lotul 1.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Distribuţia se va face în maximum 24 de ore în teritoriu. În acest fel, în săptămâna care începe cu luni, 15 noiembrie vor fi disponibile în şcoli. Săptămâna aceasta, care începe mâine, Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii să elaboreze o procedură pentru administrarea acestor teste în aşa fel încât atunci când vor ajunge în şcoli, personalul din şcoli să fie intruit cu minimul de instructaj pentru administrarea acestor teste. Şi personalul din şcoli (profesori, învăţători), dar şi personalul nedidactic şi auxiliar vor fi testaţi gratuit de două ori pe săptămnă cu aceste teste pe bază de salivă”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2021 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.