Şcoala va începe pe 8 noiembrie pentru toţi elevii şi preşcolarii atât din învăţământul de stat, cât şi privat, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a precizat că se vor desfăşura cursuri cu prezenţă fizică în unităţile în care rata de vaccinare anti-COVID a cadrelor didactice este de peste 60%, iar noile prevederi vor fi publicate vineri, "cât mai curând posibil", în Monitorul Oficial.

Cîmpeanu, despre începerea școlilor pentru elevi și preșcolari

El a menţionat că de luni s-ar putea întoarce la cursuri cu prezenţă fizică aproximativ 1.800.000 dintre cei 2.930.000 de elevi şi preşcolari.

"Şcoala va începe pentru toţi elevii şi pentru toţi copiii din grădiniţe în data de 8 noiembrie. Mă refer aici şi la sistemul de învăţământ de stat şi la sistemul de învăţământ privat. Este în curs de derulare şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se propune modificarea ordinului ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii în acest sens. În foarte scurt timp, va fi validată hotărârea CNSU. Ordinul va fi semnat de către cei doi miniştri şi va fi trimis către Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în aşa fel încât pe parcursul acestei zile să poată exista şedinţe ale Consiliilor de administraţie în fiecare şcoală şi în fiecare grădiniţă prin care să se ia decizia de funcţionare a şcolilor începând de luni, 8 noiembrie, şi să fie anunţată. Criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei şcoli şi grădiniţe", a afirmat ministrul.

În ce caz pot solicita școlile desfășurarea cursurilor online

Potrivit acestuia, în situaţia în care vor fi probleme legate de resursa umană sau de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare în rândul dascălilor este de peste 60%, va exista în continuare posibilitatea ca şcolile respective să solicite desfăşurarea cursurilor online.

"În situaţia în care, dincolo de rata de vaccinare, există probleme la nivel de resursa umană - număr semnificativ de profesori carantinaţi sau infectaţi sau există probleme de infrastructură - va exista în continuare posibilitatea ca la nivelul şcolii să se formuleze o cerere conform articolului 3.2 din Ordinul de ministru 5338 care va fi modificat astăzi pentru ca şcoala să rămână în online, chiar dacă are o rată de vaccinare de peste 60%. Rată de vaccinare de peste 60% conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute exista în 54% din şcolile şi grădiniţele României - învăţământ de stat şi învăţământ privat", a explicat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

În ce caz se vor suspenda cursurile cu prezență fizică

El a adăugat că, la un caz de infectare cu SARS-CoV-2 apărut într-o clasă, cursurile cu prezenţă fizică se vor suspenda, iar dacă mai mult de jumătate dintre clasele dintr-o unitate de învăţământ au cazuri de elevi bolnavi de COVID-19 cursurile vor trece în online.

Sorin Cîmpeanu a precizat că la nivelul sistemului de învăţământ, incluzând şi învăţământul universitar, peste 70% dintre personal este vaccinat anti-COVID. Conform ministrului, în Bucureşti, 69% dintre şcoli aveau rata de vaccinare peste 60%, aproape 70%, iar datele vor fi actualizate în cursul zilei de vineri în şedinţele Consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, informează Agerpres.

Citeste si:
Orban, după demisia ministrului Educației: „Din proprie inițiativă...
Orban, după demisia...

"Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor, apoi urmează grădiniţele, apoi, pe ultimul loc, sunt şcolile gimnaziale. Am făcut această analiză", a indicat el.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Noiembrie 2021 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.