Ne pregătim pentru primul Crăciun când masa de sărbătoare va fi plină doar cu produse din carne de porc aduse din import. Fermierii spun că pesta porcină le-a blocat activitatea. Deși maladia a făcut ravagii și în alte țări, germanii și spaniolii, de pildă, au controlat mai bine situația, iar acum profită de pe urma situației în care se află România. 

Primul Crăciun cu porc de import

Vestea că anul acesta, de sărbători, vom avea preponderent în magazine porc din Germania sau Spania îi nemulțumește pe clienți, care sunt deja sătui de prea mult import. Specialiștii în alimentație spun că românii vor mânca, în proporție de 80%, carne de porc din import.

„În acești ani de pestă porcină africană, importurile au crescut anual cu 50-60 de mii de tone”, a completat Ioan Ladoși, președintele Asociației Crescătorilor de porci.

Mai mult de 70% din carnea de porc de pe piață provine de la străini. Numai în prima jumătate a acestui an am importat masiv, în valoare de aproape 250 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, anul acesta, de sărbători, este inevitabil să punem pe masă carne de porc din Germania, Spania sau chiar Ungaria.

Câtă carne de porc consumă românii?

Un român costumă, în medie, 32 de kilograme de carne de porc anual, dintre care 8 kilograme numai în luna decembrie. În 2019, media consumului de carne din Germania a fost de 59,5 kilograme de persoană pe an, dar apetitul germanilor pentru carne a scăzut cu mult.

Conform unui raport despre alimentația germanilor al Ministerului Agriculturii, numai 26% dintre cei chestionați declară că mănâncă zilnic carne. În 2015, procentul era de 34%. O explicație pentru această evoluție este că mulți bărbați germani sunt dispuși, mai nou, să renunțe la consumul zilnic de carne.

Importuri România

Țara noastră nu importă doar carne. Pe listă se regăsesc și porumbul, produsele de patiserie și brutărie, lapte și brânzeturi.

Citeste si:
Leguma care se vinde mai scump decât carnea. Fermieri: „E trufanda”
Leguma care se vinde mai...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Octombrie 2021 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.