Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, luni, printr-o hotărâre, oferta de asistenţă internaţională prin care Republica Moldova pune la dispoziţie o echipă medicală pentru a sprijini unităţile spitaliceşti din România în vederea tratării pacienţilor cu COVID-19. Echipa medicală din Republica Moldova va activa la Spitalul Mobil de la Leţcani și a fost întâmpinată de autorităţile române luni, la Iaşi.

O echipă medicală din Republica Moldova va oferi o mână de ajutor cadrelor medicale din România

Republica Moldova va pune la dispoziţie medici, asistenţi medicali şi echipaje SMURD. Potrivit HCNSU nr. 89/2021, repartizarea echipajelor medicale şi a personalului medical, precum şi stabilirea locaţiilor în care îşi vor desfăşura activitatea se va realiza prin Ordin al comandatului acţiunii - şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Prin aceeaşi hotărâre, Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România sunt abilitate să emită în regim de urgenţă documentele necesare membrilor echipei din Republica Moldova pentru a putea lucra temporar în ţara noastră.

Echipa a fost întâmpinată la Iași

"Astăzi, pe platoul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a avut loc primirea echipei medicale din Republica Moldova formată din 22 medici şi asistenţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, dar şi 8 paramedici şi 1 medic SMURD din cadrul IGSU Republica Moldova, responsabil în coordonarea întregii activităţi de sprijin. Totodată, un ofiţer din cadrul IGSU Republica Moldova va sprijini această misiune, din punct de vedere logistic", se arată într-un comunicat al DSU.

Conform sursei citate, echipa medicală din Republica Moldova îi va sprijini pe colegii din România în vederea acordării asistenţei medicale de specialitate pacienţilor pozitivi SARS-CoV-2, internaţi la Secţia Modulară din Leţcani.

Acțiunea se desfăşoară sub egida UE

"Relaţiile bilaterale strâns legate între România şi Republica Moldova continuă să urmărească de o manieră prioritară acordarea de sprijin comun, la nevoie, în spiritul relaţiei speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură", se mai menţionează în comunicat.

Citeste si:
CNSU a declarat stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii
CNSU a declarat stare de...

DSU precizează că misiunea de sprijin se desfăşoară sub egida Uniunii Europene, prin instrumentul de finanţare ESI (Emergency Support Instrument), informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2021 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.