Munții Apuseni sunt în topul celor mai frumoase 20 de peisaje pe care le are Europa de Est de oferit, sunt de părere jurnaliștii de la CNN, care au și întocmit clasamentul. Pe ce loc se află lanțul muntos și ce i-a impresionat pe americani.

Munții Apuseni, secretul cel mai bine păstrat din Europa de Est

Munții Apuseni ocupă locul șase în clasamentul realizat de cei de la CNN și au în față doar destinații care îți taie răsuflarea precum fiordurile norvegiene sau alte zone muntoase din Grecia. Jurnaliștii postului de televiziune admit că Apusenii sunt secretul cel mai bine păstrat din Europa de Est și laudă și pădurile străvechi sau peșterile de calcar cu râuri subterane.

„Acum, timpul parcă s-a oprit în loc aici şi tot ce îţi rămâne de făcut este să respiri aerul încărcat cu miros de pin sau să priveşti viaţa sălbatică abundentă”, notează ziariștii americani.

De altfel, nu este prima dată când frumusețile naturii din Transilvania sunt lăudate de CNN. În trecut, Cascada Valul Miresei de la Răchițele sau Lacul Tarnița au intrat în vizorul acestora.

Geografie

Grupa montană aflată încă în studiu este situată în partea central-vestică a teritoriului, constituind sectorul nordic al Carpaților Occidentali. Limita în partea de sud este dată de Valea Mureșului , iar în est de contactul cu Depresiunea Colinară a Transilvaniei prin intermediul depresiunilor submontane (Alba-Iulia-Turda, Iara , Almaș care se deschide în culoarul Someșului la Jibou) și al Podișului Someșelor.

În vest, limita este realizată de contactul cu Dealurile Vestice și o mică porțiune cu Câmpia de Vest, limită cu profunde iregularități datorită penetrării spre zona montană a Câmpiei și Dealurilor Vestice. Limita nordică este dată de contactul cu Dealurile Sălajului și Crasinei și în continuare de valea Barcăului.

Munții Apuseni sunt munți tineri, de încrețire, formați în orogeneza alpino-carpato-himalayana și sunt compuși în general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare. Așa se explică numărul mare de peșteri din zonă. Relieful este unul carstic, dezvoltat, alcătuit din chei, defilee și peșteri. Altitudinile nu depășesc 2.000 metri, cu maxime de 1.849 metri, la Vârful Bihor, 1.836 metri Vârful Vlădeasa, respectiv 1.826 metri Muntele Mare.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Octombrie 2021 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.