Venitul mediu net este de 3.500 de lei. Puțin, se plâng mulți români, care spun că după ce plătesc facturile și după ce cumpără mâncare nu mai rămân cu nimic.

Românii sunt nevoiți să își pună pofta în cui, din cauza salariilor mici, pentru a face față creșterii prețurilor

Mulți români reușesc cu greu să își drămuiască banii, așa încât să le ajungă de la o lună la alta. Dar nu pentru că ar cheltui în neștire, ci pentru că pur și simplu prețurile cresc de la o zi la alta, iar salariile bat pasul pe loc de mulți ani. O mare parte din salariu ajunge pe facturi și mâncare, iar pentru plăceri oamenii sunt nevoiți să își pună pofta în cui.

Salariul mediu în România este de aproximativ 720 de euro. Ungurii primesc cu o sută de euro mai mult, iar cei mai bine plătiți sunt cei din Danemarca și Luxemburg, unde venitul mediu trece de 3.000 de euro.

Așadar, avem cel mai mic salariu mediu din Uniunea Europeană. Numai vecinii bulgari câștigă mai puțin decât noi. Chiar și așa, noi cheltuim cei mai mulți bani pe mâncare. Datele arată că 30% din buget se duce pe alimente și băuturi. Pe lângă bucate, o cincime din salariu se duce pe facturi. Un studiu a arătat că mulți români nu își pot plăti la timp utilitățile.

Facturi mai mari la energie electrică și gaze. Au fost sesizate creșteri și cu 200%

Potrivit Digi24, un român a arătat că a primit un mesaj din partea furnizorului de gaze în care era anunțat că îi va crește factura cu peste 200 de procente de la 1 octombrie. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că cei vulnerabili vor primi ajutor pentru plata utilităților. Banii vor veni de la bugetul de stat, în principal din dividentele acordate de companiile energetice.

„Vom devansa termenul de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil, astfel încât sprijinul să fie acordat începând cu acest sezon rece, nu de anul viitor. Sper ca legea să fie aprobată în Parlament în prima parte a lunii septembrie, astfel încât să putem acorda aceste ajutoare din octombrie-noiembrie. (...) Vorbim de peste 400.000 de consumatori, asta înseamnă de gospodării", a spus Popescu.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Oficialul a oferit și un sfat cetățenilor: să încheie noi contracte în piața liberă, unde prețurile sunt mai mici: „Oameni buni, vă repet tuturor, mergeţi pe piaţa concurenţială, liberă, alegeţi cea mai bună ofertă, nu staţi în piaţa de serviciu universal, care este scumpă. Primul care este pe listă - şi mai sunt doi-trei la acelaşi nivel de preţ - este compania noastră, Hidroelectrica, faceţi contracte!”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2021 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.