Românii sunt revoltați că facturile de la electricitate și gaze au crescut amețitor, ba chiar s-au dublat. Mai nou, clienții unei mari companii care furnizează curent au fost anunțați prin e-mail că prețul unui hWh urmează să crească cu peste 120% de la 1 octombrie. Cauza este piața instabilă, susțin furnizorii, care completează că prețurile s-au majorat peste tot în lume. Partea bună este că, din spusele președintelui Consiliului Concurenței, costurile se vor redresa spre unele omenești în viitor.

Președintele Consiliului Concurenței, pronostic despre momentul când nu vom mai plăti facturi duble la electricitate și gaze

„Stimate client, prin prezenta vă aducem la cunoștință că începem cu data de 01.10.2021 va fi aplicabil noul preț de furnizare a energiei electrice active, de: 0,557 lei/kWh exclusiv TVA, accize, taxe și componente reglementate, conform tabalului anexat”, este o parte din e-mailul care i-a revoltat pe clienții unui mare furnizor din vestul țării.

Astfel, oamenii sunt anunțați că facturile îi vor îngenunchea, pentru că prețul unui kWh se mărește cu 120%. Diferențele tot mai mari se vor simți în buzunarele oamenilor, în special în cazul acestui furnizor. De pildă, o factură care până acum era aproape 100 de lei, de luna viitoare va fi în jur de 220.

Responsabilii spun că a fost o măsură de ultimă instanță, pe care au luat-o cu „mare strângere de inimă”, motivând că această creștere a fost realizată ca urmare a modificărilor majore de circumstanțe din piețele de energie. Prețuri mai mari, dar de 30%, tot anunțate prin e-mail, au și ceilalți furnizori de pe piață.

„Avem în toată Europa maxime istorice la electricitate și la gaze. Prețurile astea vor rămâne mari câțiva ani de zile până când vom reuși să punem în funcțiune capacități care poluează mai puțin și dau energii mai ieftine”, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Conform ANRE, până la finalul lunii iulie, aproape patru milioane de români au rămas cu aceleași contracte de energie electrică după liberalizarea piețelor și tot ei au fost cei care au simțit explozia facturilor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Septembrie 2021 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.