Nelu Iordache, cunoscut ca „Regele Asfaltului”, a primit o pedeapsă grea din partea justiției. Magistrații de la Curtea de Apel București i-au dublat anii de închisoare în dosarul în care este acuzat că ar fi cheltuit, în interese personale, fondurile europene destinate construcției de autostrăzi.

Nelu Iordache, zis „Regele Asfaltului”, a fost condamnat la un deceniu după gratii. Curtea de Apel a dublat pedeapsa pronunțată în primă instanță

Inițial, bărbatul a fost condamnat la o pedeapsă de 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare. Magistrații de la Curtea de Apel București au hotărât să dubleze aproape pedeapsa în dosarul în care este acuzat că a deturnat fonduri europene în valoare de peste 30 de milioane de lei, bani care erau destinați unui tronson de autostradă, Nădlac-Arad. Procurorii spun că Regele Asfaltului ar fi folost acești bani în interes personal.

Ar fi plătit mai multe datorii ale firmelor pe care le conduce și, de asemenea, o sumă de 10 milioane de lei i-ar fi retras în numerar pentru a-i folosit în alte scopuri personale. Magistrații au ajuns la aceeași concluzie și au decis o pedeapsă definitivă de 11 ani și 9 luni de închisoare cu executare.

Totodată, problemele sale cu legea nu se opresc aici. Bărbatul mai are o condamnare de 12 ani și jumătate de închisoare, însă decizia nu este definitivă. Mai mult, este cercetat într-un nou dosar de corupție. Vara aceasta, afaceristul a fost ridicat din Aeroportul Otopeni atunci când încerca să plece în Roma.

Principalele argumente pentru condamnarea sa, în primă instanță:

„Instanța de judecată apreciază că există suficiente mijloace de probă pentru a reține ca dovedită această infracțiune constând în aceea că inculpatul Iordache Nelu, în calitate de administrator al Romstrade, societate ce a încheiat cu CNADNR SA contractul pentru lotul 1 „Proiectare și execuție autostrada Nădlac – Arad și drum de legătură, Lugoj 1: km 0 + 000 – km 22 + 218”, lucrare pentru care 85% din valoare reprezintă contribuția Uniunii Europene din fondul de coeziune, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 31.519.960 RON din avansul în sumă de 71.230.464,01 RON încasat în vederea mobilizării, proiectării și execuției lucrărilor prin efectuarea mai multor cheltuieli, astfel cum acestea sunt descrise pe larg în rechizitoriu. Simpla lecturare a acestora dovedește faptul că ele nu aveau legătură cu lucrările care trebuiau efectuate la autostrada Nădlac – Arad.”

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

„Infracțiunea prevăzută de art. 18 alin. 2 din Legea nr. 78/2000 constituie de fapt o variantă specială a infracțiunii de deturnare de fonduri, diferențiindu-se de aceasta în ceea ce privește proveniența fondurilor obținute din bugetele Comunităților Europene. Acest tip de fapte afectează bugetul general sau bugetele administrate de Uniunea Europeană sau în numele acesteia.”

„Prin comiterea acestei infracțiuni, în varianta tip, se creează o stare de pericol pentru fondurile bănești și resursele materiale bugetele administrate de Uniunea Europeană sau în numele acesteia.”

„Ideea din spatele proiectelor cu finanțare din fonduri europene presupune premisa că aceste fonduri să fie folosite nu tale e quale potrivit cum crede de cuviință fiecare, ci doar potrivit scopului pentru care ele sunt acordate, în anumite domenii considerate de interes pentru Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea infrastructurii, economiei, și în general pentru efectuarea de investiții bine țintite în interiorul statelor membre. De aceea și procedura de selecție este una riguroasă și nu orice aplicant de fonduri europene este și eligibil. Corelativ, verificarea cheltuirii acestor fonduri este tot riguroasă, Uniunea Europeană urmărind dacă sumele pe care le-a acordat sunt sau nu sunt folosite în mod adecvat.”

Citeste si:
R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru abuzuri...
R. Kelly a fost condamnat la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Septembrie 2021 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.