Proviziile pentru iarnă ne costă mai mult anul acesta. Gospodinele spun că prețurile aproape s-au dublat, deși producătorii susțin că nu au mai auzit de scumpiri în ultimii ani.

Proviziile pentru iarnă sunt în pericol din cauza scumpirilor

În prezent, în piețe este forfotă. Se fac pregătiri intense pentru iarnă. Doamnele iscusite urmăresc prețurile atent și constată scumpiri evidente. Toată lumea cumpără după posibilități, dar clar mai puțin decât în ceilalți ani. Vinetele și ardeii, cei mai căutați acum, au prețuri care pornesc de la 2-3 lei și trec de 5,5 lei, aproape dublu față de anul trecut.

Dar nu vorbim despre scumpiri doar la alimente, ci de o creștere generalizată a prețurilor atât la servicii, la produse alimentare, cât și nealimentare. De pildă, dacă ne-am muta atenția doar pe energie sau petrol, toate acestea se transpun în prețul alimentelor. De altfel, subiectul „scumpiri” s-a dovedit a fi unul sensibil și pentru noul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu.


  • Jurnalist: Aveți idee cât e salariul minim în mână?

  • Ministru de Finanțe: Poftiți?

  • Jurnalist: Salariul minim în mână. Net, în România!

  • Ministrul de Finanțe: Da, este în jur de 1.600 și ceva de lei.

  • Jurnalist: 1.386.

  • Dan Vîlceanu: E 2.380 cred...salariul minim. 2.000, da, 2.300 salariul minim brut. Nu are cum să fie 1.300. Dar, mă rog.

  • Jurnalist: Atât este.

  • Ministrul de Finanțe: Ok.

Țara noastră are în prezent trei salarii minime reglementate. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în anul 2021 pentru angajații fără studii superioare este de 2.300 de lei, ceea ce înseamnă că angajații primesc „în mână” un salariu minim net de 1.386 de lei. Pentru absolvenții cu un an experiență, salariul minim net este de 1.413 lei, iar salariul nimim net pentru muncitorii din construcții este de 2.362 lei, acești lucrători fiind scutiți de o serie de taxe. Aproximativ 1,3 milioane de angajați de la noi muncesc pe salariul minim.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 August 2021 - 07 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.