Banii europeni salvează adesea orașele noastre uitate de autorități, care nu pot supraviețui din impozite locale. Succesul fondurilor nerambursabile poate fi văzut în nod-vestul țării. Carei a devenit un punct de atracție turistic, dar și nivelul de trai a crescut. Banii de la Bruxelles și-au făcut treaba.

Banii europeni au transformat orașul Carei

41 de milioane de euro au ajuns la Carei, județul Satu Mare, în ultimii patru ani. Suma a fost folosită pentru 18 proiecte mari de infrastructură. Drumurile și clădirile au fost reabilitate și totul parcă a înverzit.

Fondurile venite de la străini, atrase pentru proiectele locale, înseamnă 200 de euro pe locuitor. Suma s-ar fi adunat din impozite la bugetul local în zece ani. În plus, oamenii de acolo afirmă că și nivelul de trai a crescut. 3,6 milioane de lei din bani europeni și de la bugetul național au ajuns la Carei numai în 2021.

Geografie

Carei, cândva Careii Mari, este un municipiu în județul Satu Mare, Transilvania, România, format din localitățile componente Carei și Ianculești. Orașul este localizat în nord-vestul României, la o distanță de 99 de kilometri de municipiul Oradea.

Se află în partea de sud-vest a județului Satu Mare, într-o regiune de câmpie, la 35 de kilometri de reședința de județ, și se învecinează cu comunele: Căpleni, Urziceni, Foieni, Sanislău, Petrești, Tiream, Căuaș și Moftin.

În urma Dictatului de la Viena de la 30 august 1940, orașul a intrat sub administrația Ungariei horthyste, apoi a fost eliberat în urma Bătăliei de la Carei la 25 octombrie 1944 (Ziua Armatei Române).

Administrație

Orașul Carei este administrat de un primar și un consiliu local compus din 19 consilier. Primarul, Eugen Kovács, de la Uniunea Democrată Maghiară din România, este în funcție din anul 2008. Potrivit datelor ultimului recensământ din 2002, suprafața municipiului este de 1.116 ha cu 4.142 de clădiri în care se află 9.104 locuințe.

Puncte de atracție:


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 August 2021 - 07 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.