În județul Timiș, un sat pustiit revine la viață. Casele fabuloase în care odinioară locuiau șvabii, cât și peisajele care îți taie răsuflarea, au făcut ca mica localitate unde trăiesc liniștiți doar 33 de oameni să fie plină ochi de turiști. Un antreprenor a investit peste 100.000 de euro într-o piscină deschisă pentru călători și condițiile sunt de cinci stele.

Satul Comeat: Mulți oameni au investit deja aici; turismul din zonă reînvie

Satul Comeat din județul Timiș adăpostește doar câteva case. Așezarea se află la doar 50 de kilometri de capitala Banatului, dar pare ruptă de lume. Totuși, Marius Pavel și-a propus să reînvie decorul rustic, transformându-l într-o oază de liniște prin care să reînvie turismul. A cumpărat cu 15.000 de euro o veche casă de șvabi, pe care a recondiționat-o.

Piscina de la marginea livezii a însuflețit întreaga așezare. În total, investiția a ajuns la 100.000 de euro. De anul trecut, de când însăși Marius a pus ochii pe casă, s-au vândut 11 proprietăți în acest sătuc. Fiecare va moderniza, va pune în valoare vechiul sau poate va presăra cu nou. Localnicii așteaptă nerăbdători ca satul să prindă viață, așa cum era cândva.

Istorie

Prima atestare documentară a Comeatului datează din anul 1547, când aparținea de comitatul Arad și era împărțit în două entități distincte: Dolni Komjat (Comiatul de Jos) şi Gorni Komjat (Comiatul de Sus). Aceasta apare menționată în același mod pe harta contelui Mercy de la 1723-1725. Nu există însă multe informații din perioada care a urmat. Ceea ce se cunoaște este că în 1766 satul avea biserică de lemn.

Un punct nevralgic în istoria Comeatului l-a reprezentat momentul când, în 1771, aici au fost aduse primele familii de coloniști germani. De altfel, colonizarea cu germani s-a desfășurat în toată zona, după cum a fost și în localitățile învecinate. Au fost aduse 42 de familii de germani în total, cărora le-a fost construită și biserică catolică. La acel moment, autorităţile au redenumit satul cu numele Lichtenwald, iar localnicii l-au numit în paralel Komeath.

Citeste si:
Orban: Să fim uniți și să apărăm șansa fiecărui copil de a învăța;...
Orban: Să fim uniți și să...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.