Mii de porții de corn și lapte proaspăt, care trebuiau să ajungă la copiii din școli și grădiniție, vor ajunge la gunoi. Urmau să fie distribuite printr-un program național în luna martie, doar că au fost uitate odată ce pandemia a pus lacătul pe instituțiile de învățământ. Numai într-un depozit din Timiș stau pe rafturi 600 de tone de lapte care deja au expirat. Autoritățile locale au vrut să le livreze în spitale și cămine, însă legea nu le-a permis.

„Laptele și cornul”, pe raft, în depozite, din cauza pandemiei

Până nu de mult, depozitele au fost pline ochi de cutii cu lapte proaspăt și cornuri, destinate preșcolarilor și elevilor din toată țara. Produsele fac parte din programul guvernamental „Laptele și cornul”, prin care micuții primeau gratuit gustarea în timpul școlii. În urma pandemiei, care a blocat învățăceii în case, mâncarea a picat victimă.

„La acest moment, este în vigoare acordul cadru multianual încheiat între Consiliul Județean Bacău și furnizorii și distribuitorii de produse, dar, din cauza pandemiei de Covid 19 și a imposibilității predicției evoluției acesteia pe termen scurt, precum și a scenariilor care se aplică la nivel de unități școlare, la această oră așteptăm linii directoare de la Ministerul Agriculturii care să stipuleze modalitatea de lucru pentru perioada următoare”, declara în octombrie 2020 Dana Pricopie, de la compartimentul de Comunicare al CJ Bacău.

Unele loturi au avut termen de valabilitate până în august, iar altele până în decembrie. Peste trei milioane de cutii cu lapte au zăcut în depozitul din Timiș de la începutul lunii martie, când în România a izbucnit criza sanitară. Toate aceste produse ar fi trebuit să ajungă în școlile și în grădinițele din întreg teritoriul.

Ministerul Agriculturii a informat școlile să nu mai cumpere corn și lapte la debutul pandemiei de COVID-19, dar a uitat un detaliu: ce se întâmplă cu produsele deja achiziționate. Autoritățile locale au propus ca mâncarea să fie livrată către spitale și cămine, dar nu au avut temei legal.

Pentru lapte și corn, pe anul 2019 - 2020, guvernul a alocat 540 de milioane de lei, sumă la care s-au adăugat și 18 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Investiția, ce a mai rămas din ea, anume cea care expiră în decembrie, ar putea ajunge pe apa sâmbetei.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iulie 2021 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.