Urșii agresivi care dau atacuri în lanț în comunitățile de oameni vor fi împușcați. Ordonanța de urgență anunțată de ministrul Mediului ar putea fi adoptată peste câteva zile și face referire și la urșii gunoieri care au dat năvală în stațiunile montane. Destinul animalelor va fi decis pe loc de reprezentanții autorităților locale.

Ordonanță de urgență. Cum se va acționa împotriva urșilor

Urșii coboară în sate după hrană, pe care în puținele păduri ale țării nu o mai găsesc de aproape zece ani. Animalele dau iama în mioare sau în curțile oamenilor oricând poftesc. Mulți dintre oamenii călcați de urși nici nu mai sună după ajutor. Dacă ar face-o de fiecare dată când sunt vizitați de aceste mamifere, jandarmii, polițiștii și veterinarii ar sta numai pe drumuri, așa că încearcă singuri să îi îndepărteze.

În ultimii cinci ani, de când urșii sunt protejați de lege, cei din fruntea instituțiilor nu au vrut să-și asume răspunderea pentru atacuri. Pe fondul lipsei lor de implicare, animalele s-au înmulțit și, cum se putea preconiza, au migrat spre orașe după mâncare, iar fenomenul a devenit de necontrolat. Actualul ministru al Mediului anunță că, de săptămâna viitoare, ar putea fi adoptată o ordonanță de urgență menită să micșoreze pericolul. Conform proiectului, autoritățile locale vor fi obligate să acționeze conform unuia dintre cele trei scenarii:

Îndepărtare - Risc redus


  • se retrage la observarea oamenilor (50-100 m);

Tranchilizare și relocare - Risc mediu


  • nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m).

  • animalul surprins/alungat lansează un atac fals;

  • se hrănește cu gunoaie în prezența oamenilor.

Împușcare sau eutanasiere - Rist mare


  • animalul surprins/alungat lansează un atac;

  • nu se retrage în prezența omului;

  • nu se retrage când este alungat;

  • atacă omul sau animalele domestice.

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Iulie 2021 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.