Absolvențiilor le-au mai rămas zile numărate pentru a decide unde își vor continua studiile. De săptămâna viitoare, facultățile dau start admiterilor, însă din cauza pandemiei, unitățile de învățământ din România au selectat mai multe tipuri de admiteri.

Majoritatea universităților din țară își doresc ca începând din toamnă, studenții să revină la facultate.

Universitatea din Bucureşti

Universitatea din Bucureşti are 19 facultăţi și un număr de 4.515 de locuri bugetate. Cele mai multe locuri - 528 - sunt la Facultatea de Limbi străine, urmată de Litere - 510 şi de Matematică şi Informatică - 440. Pentru sesiunea iulie 2021 a admiterii la Universitatea din Bucureşti, s-au propus cinci forme de admitere.


  • Pe baza mediei / a notelor de la bacalaureat în cazul: Facultăţii de Administraţie şi Afaceri, Facultăţii de Biologie, Facultăţii de Chimie, Facultăţii de Fizică, Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Facultăţii de Litere, Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (pentru o parte din specializări), Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.

  • Pe baza mediei de la bacalaureat şi a unui eseu motivaţional în cazul: Facultăţii de Filosofie, Facultăţii de Geografie, Facultăţii de Istorie, Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Facultăţii de Ştiinţe Politice, Facultăţii de Teologie Baptistă.

  • Pe baza unei formule mixte în cazul: Facultăţii de Administraţie şi Afaceri (Business Administration), Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (pentru o parte din specializări), Facultăţii de Matematică şi Informatică, Facultăţii de Teologie Romano-Catolică

  • Admitere pe baza unui interviu motivaţional în cazul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”

  • Admitere pe bază de examen în cazul Facultăţii de Drept.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

UBB Cluj-Napoca are peste 5.000 de locuri bugetate pentru absolvenţii de liceu şi peste 10.000 de locuri cu taxă. Perioada de admitere este între 12-29 iulie 2021. În general, admiterea se face pe baza mediei la bacalaureat, cu următoarele excepţii:


  • Facultatea de Drept: o probă scrisă, de verificare a raţionamentului logic, cu pondere de 50% în media de admitere, care va avea loc la Cluj-Napoca, în sistem faţă în faţă; media obţinută la examenul de bacalaureat, cu pondere de 50% în media de admitere.

  • Facultatea de Matematică şi Facultatea de Fizică - teste de admitere

  • Teologie Ortodoxă: interviu motivaţional

  • Teologie Reformată şi Muzică: interviu

  • Facultatea de Teatru şi Film - două etape de probe pentru actorie, prima eliminatorie, a doua atelier – monolog.
  • Citeste si:
    Profesor găsit mort în Universitatea de Agronomie!
    Profesor găsit mort în...

Academia de Studii Economice din Bucureşti

ASE Bucureşti are în acest an peste 6500 de locuri la programele universitare de licenţă. Admiterea se va desfăşura online pe platforma instituţională admitere.ase.ro. Înscrierile au loc în perioada 09–16 iulie, ce presupune încărcarea documentelor de concurs pe platformă.

Concursul de admitere la ASE constă din: eseul motivaţional; testul de competenţă lingvistică, susţinut exclusiv de către candidaţii care optează pentru un program cu predare în limbă străină, media generală de admitere, ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat (70%) şi media anilor de studii liceale (30%).

Universitatea Politehnică din Bucureşti

UPB are 4860 de locuri la buget şi 1030 cu taxă. Universitatea are 15 facultăţi, cu 85 de programe de studii. Cele mai multe locuri la buget - 635 - sut disponibile la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Admiterea la UPB se face prin concurs de admitere.

Citeste si:
Proiect pentru reamenajarea stației de metrou Universitate,...
Studenții de la arhitectură...

La 13 din cele 15 facultăţi, studenții vor trebui să susțină un examen scris cu două probe, P1 şi P2. Acesta are loc pe 19 iulie. Alte două facultăţi au un interviu cu un test grilă. Este vorba despre Ştiinţa şi ingineria materialelor şi Chimie aplicată şi ştiinţa materialelor.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti

Înscrierile la UMF Carol Davila se vor desfășura în perioada 6-16 iulie 2021. Examenul de admitere la facultate la toate specializările va fi pe 25 iulie.

Repartizarea locurilor la buget şi la taxă pe fiecare facultate/ specializare:


  • Medicină: 710 buget, 250 taxă

  • Medicină dentară: 213 buget, 100 taxă

  • Farmacie: 121 buget, 20 taxă

  • Asistenţă medicală generală: 94 buget, 6 taxă dintre care: Moaşe: 10 buget, 5 taxă, BFKT: 43 buget, 7 taxă, Tehnică Dentară: 45 buget, 5 taxă
  • Citeste si:
    A murit fondatorul Universității Spiru Haret
    A murit fondatorul...

Citeste mai mult: adev.ro/qvnx3w


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iulie 2021 - 02 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.