Basmele lui Hans Christian Andersen au fost transpuse într-un muzeu interactiv, realizat în orașul natal al povestitorului danez.

Muzeu interactiv bazat pe basmele lui Hans Christian Anderson

Pentru ca muzeul să devină realitate, a fost nevoie de 10 ani. Un arhitect japonez a realizat întreg proiectul muzeului de basme.

Sursa de inspirație a proiectului este “Cutia cu iască”, un basm al scriitorului, unde acesta descrie un arbore care crește într-o lume subterană. O mare parte a expoziţiei se află sub pământ, element se i-a servit drept sursă de inspirație arhitectorului.

”Aceasta este zona sirenei și puteți intra și vă puteți întinde pe stânci, iar cerul este ca o pânză a dorinţelor tale, la care te gândeşti în timp ce privești în sus spre cer, aşa cum o sirenă visează la o viață acolo, sus.”, a spus Henrik Lubker, directorul creativ al muzeului

Povești devenite realitate

Arhitectorul a spus că s-a bazat pe ideea lui Anderson, unde o lume mică la prima vedere, devine un întreg Univers, ce le conține pe toate.

Muzeul are și o grădină cu alei pavate, înconjurată de garduri verzi, înalte, unde sunt amenajate construcţii circulare din lemn şi sticlă. În interiorul muzeului, tehnologia a dat forme poveștilor scriitorului.

”Dai drumul la desfăşurarea poveştii printr-o apăsare de buton. Înaintezi în poveste cu fiecare chibrit aprins de ”Fetiţa cu chibrituri”. Mai exact, în timp ce apeşi butonul, ea aprinde un chibrit, iar în cele din urmă tu ești cel care o duce spre final, la fel ca atunci când citești povestea și dai pagina mai departe.”, a mai adăugat directorul muzeului.

Ce sumă s-a cheltuit pentru construcția muzeului

Un element magic din cadrul muzeului este o oglindă fermecată, care îi ajută pe vizitatori să se transforme în personaje de poveste. Întreg proiectul a costat aproximativ 52 de milioane de euro, bani donați, în mare parte, de o fundaţie. La inaugurare muzeului a fost prezentă şi Regina Margareta a II-a a Danemarcei, care i-a adus un omagiu celui mai cunoscut scriitor din țara sa.

Citeste si:
Puya și Melinda, în stare de șoc la America Express. Poveștile...
Puya și Melinda, în stare de...

”Hans Christian Andersen a fost un om minunat şi sunt convinsă, aşa cum s-a mai menţionat, că ar fi fost mândru de acest proiect.”, a spus Regina Margareta a II-a a Danemarcei.

Hans Christian Andersen s-a născut în 1805 și a fost fiul unui cizmar sărac şi al unei spălătorese. Operele sale s-au bucurat de succes încă din timpul vieţii scriitorului. Povestiri precum “Mica Sirenă”, “Răţuşca cea urâtă” sau “Crăiasa zăpezii” sunt unele dintre cele mai cunoscute opere în întreaga lume.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iulie 2021 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.