Basmele lui Hans Christian Andersen au fost transpuse într-un muzeu interactiv, realizat în orașul natal al povestitorului danez.

Muzeu interactiv bazat pe basmele lui Hans Christian Anderson

Pentru ca muzeul să devină realitate, a fost nevoie de 10 ani. Un arhitect japonez a realizat întreg proiectul muzeului de basme.

Sursa de inspirație a proiectului este “Cutia cu iască”, un basm al scriitorului, unde acesta descrie un arbore care crește într-o lume subterană. O mare parte a expoziţiei se află sub pământ, element se i-a servit drept sursă de inspirație arhitectorului.

”Aceasta este zona sirenei și puteți intra și vă puteți întinde pe stânci, iar cerul este ca o pânză a dorinţelor tale, la care te gândeşti în timp ce privești în sus spre cer, aşa cum o sirenă visează la o viață acolo, sus.”, a spus Henrik Lubker, directorul creativ al muzeului

Povești devenite realitate

Arhitectorul a spus că s-a bazat pe ideea lui Anderson, unde o lume mică la prima vedere, devine un întreg Univers, ce le conține pe toate.

Citeste si:
Monede vechi din aur furate dintr-un muzeu, găsite în Belgia
Monede vechi din aur furate...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Muzeul are și o grădină cu alei pavate, înconjurată de garduri verzi, înalte, unde sunt amenajate construcţii circulare din lemn şi sticlă. În interiorul muzeului, tehnologia a dat forme poveștilor scriitorului.

”Dai drumul la desfăşurarea poveştii printr-o apăsare de buton. Înaintezi în poveste cu fiecare chibrit aprins de ”Fetiţa cu chibrituri”. Mai exact, în timp ce apeşi butonul, ea aprinde un chibrit, iar în cele din urmă tu ești cel care o duce spre final, la fel ca atunci când citești povestea și dai pagina mai departe.”, a mai adăugat directorul muzeului.

Ce sumă s-a cheltuit pentru construcția muzeului

Un element magic din cadrul muzeului este o oglindă fermecată, care îi ajută pe vizitatori să se transforme în personaje de poveste. Întreg proiectul a costat aproximativ 52 de milioane de euro, bani donați, în mare parte, de o fundaţie. La inaugurare muzeului a fost prezentă şi Regina Margareta a II-a a Danemarcei, care i-a adus un omagiu celui mai cunoscut scriitor din țara sa.

”Hans Christian Andersen a fost un om minunat şi sunt convinsă, aşa cum s-a mai menţionat, că ar fi fost mândru de acest proiect.”, a spus Regina Margareta a II-a a Danemarcei.

Citeste si:
Vizitatorii Muzeului în aer liber din Sibiu vor asista la...
Vizitatorii Muzeului în aer...

Hans Christian Andersen s-a născut în 1805 și a fost fiul unui cizmar sărac şi al unei spălătorese. Operele sale s-au bucurat de succes încă din timpul vieţii scriitorului. Povestiri precum “Mica Sirenă”, “Răţuşca cea urâtă” sau “Crăiasa zăpezii” sunt unele dintre cele mai cunoscute opere în întreaga lume.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.