Social 18 Mai 2021 10:45 de Alexandra Chivu

1.800 de tone de gunoi au fost descoperite din martie până acum în mai multe containere din Portul Constanța Sud Agigea. Unul dintre procurorii experți în infracțiuni de mediu a ieșit la declarații.

Este vorba despre tocătură de electrice și electrocasnice, multe dintre ele periculoase, care au ajuns în România cu șase vapoare. Veneau din Germania, iar destinația era o firmă din Prahova. În total, existau peste 20 de tipuri de deșeuri, lucru total ilegal, unele dintre aceste resturi reciclându-se într-un mod special.

„Opinia mea este că ceea ce vedeți dumneavostră nu este nici măcar vârful icebergului. Sunt convins că în țară intră multe mii de tone de deșeuri zilnic. Este un fenomen care se amplifică în proporție geometrică și care, în câțiva ani, va duce la transformarea României într-o uriașă pubelă de gunoi, dacă nu se iau măsuri. Lucrurile se mișcă în măsura în care avem instrumente legale pentru a le mișca. Sunt probleme legislative care ar trebui reparate curând, pentru ca instrumentele noastre să fie efective și nu superficiale sau foarte greu de folosit ca acum.

Pe mine mă îngrijorează nu un dosar sau o situație, ci fenomenul. Sunt probleme care țin de legislație. De exemplu, în condițiile în care în țară vin 100 de containere cu deșeuri. Într-o interpretare restrictivă a dispozițiilor legale, ar trebui să descărcăm cele 100 de containere, mărunțim gunoiul, să-l omogenizăm și să vedem dacă respectă anumite procente conținutul, ceea ce este o situație mai mult decât imposibilă. Nu ai cum să faci asta: nu ai fonduri, oameni și nici tehnologie”, a explicat Teodor Niță, procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, pentru Digi 24.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2021 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.