O cercetare realizată de oameni de ştiinţă australieni a ajuns la concluzia că angajaţii care lucrează în tura de noapte prezintă un risc semnificativ mai mare de a contracta noul coronavirus în comparaţie cu lucrătorii din tura de zi.

O echipă internaţională de cercetători, condusă de Yaqoot Fatima, din cadrul Universităţii James Cook din statul australian Queensland, a emis ipoteza conform căreia angajaţii din tura de noapte se confruntă cu un risc aproape dublu de a se îmbolnăvi de COVID-19.

Rezultatele studiului, publicate în revista Journal of Sleep Research, au avut la bază date medicale provenite de la 500.000 de participanţi, obţinute din programul biobancă al Marii Britanii, care colectează informaţii medicale şi genetice de la voluntari.

Într-o declaraţie pentru Brisbane Times, Fatima a afirmat că este bine cunoscut faptul că munca în turele de noapte poate perturba ritmul natural circadian, expunându-i pe angajaţi la o posibilă infecţie.

„Alţi cercetători au avansat teoria potrivit căreia perturbarea ritmului circadian ca efect al muncii în turele de noapte ar putea predispune la un risc mai mare de infectare cu COVID-19'', a detaliat ea.

„Ar putea fi ca urmare a nivelurilor reduse de melatonină şi a unui răspuns imunitar slab'', a completat aceasta.

Fatima a precizat totodată pentru Xinhua că există alte studii similare realizate în prezent în alte ţări, inclusiv în Statele Unite.

„Sperăm şi ne aşteptăm ca descoperirile să fie similare'', a subliniat aceasta. „Atunci când concluziile acestora vor fi clare, sperăm că vor putea influenţa reglementările pe teme precum stabilirea priorităţilor în campania de vaccinare'', a mai spus cercetătoarea


Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Aprilie 2021 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.