Sperăm din tot sufletul că ai făcut o cercetare amănunțită în momentul în care te-ai decis să achiziționezi un dispozitiv de climatizare, fie că discutăm despre un aparat de aer condiționat pentru plafon și podea, potrivit mai ales pentru clădiri de birouri sau cele simple, split, ideale pentru locuință. Astfel, ai evitat să cumperi un produs neconform cu nevoile tale.

Totuși, chiar dacă ai ales modelul potrivit, asta nu înseamnă că nu ești încă supus anumitor riscuri, fie ele financiare sau chiar legate de sănătatea ta și a familiei tale. Așadar, află ce presupune utilizarea optimă a unui aparat de aer condiționat și evită neplăcerile provocate de o utilizare neconformă.

Curăță periodic filtrele

În cazul în care nu te asiguri destul de des că filtrele sunt curate, te vei confrunta cu două probleme destul de serioase. În primul rând va fi afectată puterea de răcire a aparatului, ducând astfel pe termen lung la randament mai scăzut și consum energetic ridicat. Dar, chiar mai grav de atât, filtrele murdare pot răspândi praf și microorganisme dăunătoare pentru sănătate.

Setează o temperatură de funcționare optimă

Conform studiilor, diferența de temperatură dintre interiorul și exteriorul unei locuințe nu trebuie să fie mai mare de 5 grade. Trecerea bruscă de la o temperatură ridicată la una mult mai mică nu este sănătoasă și poate produce probleme atât la nivelul pielii cât și probleme respiratorii. Așadar, recomandabil este să setezi o temperatură medie între 21 și 25 de grade. În acest mod răcirea incintei se va face mai rapid și nu vei suprasolicita aparatul.

Fă economie în mod inteligent

Ai putea fi tentat să pornești și să oprești aparatul de aer condiționat doar în momentele în care simți nevoia, dar specialiștii susțin că pe termen lung această idee duce la cheltuieli sporite. În cazul în care folosești această metodă, locuința nu va putea să se răcească complet, deoarece sa va încălzi de fiecare dată aerul este oprit. Repornirea lui va consuma de asemenea mai multă energie. Soluția ideală constă în funcționarea continuă a aparatului de aer condiționat, dar setat la o temperatură plăcută, nu extremă.

Izolează conductele

În situația în care conductele de aer condiționat trec prin spații ca mansarda, subsolul sau garajul, temperatura din aceste încăperi, de multe ori neamenajate, este mai mare sau mai mică decât temperatura din locuință, fapt care provoacă pierderi importante. Pentru a le preveni, nu trebuie decât să izolezi conductele. Desigur, un pas la fel de important este reprezentat și de montarea unității exterioare într-un loc cât mai ferit de razele soarelui, unde circulația aerului să fie cât mai bună.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

Ia măsuri suplimentare

În afară de toate sugestiile prezentate mai sus, mai există câteva lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți randamentul și eficiența unui aparat de aer condiționat. În primul rând, instalează rulouri sau jaluzele la ferestre pentru a reduce din căldura soarelui care intră în locuință.

În al doilea rând, poți izola cât mai bine pereții expuși soarelui, eventual și tavanul, după caz. Consumul de energie electrică poate scădea cu până la 30% datorită acestei măsuri.

Nu în ultimul rând, încearcă să nu produci umezeală în exces prin activități pecum gătitul sau uscarea hainelor la interior. În astfel de situații aparatul de aer condiționat va fi suprasolicitat în procesul de reducere a umidității, fapt ce-i poate afecta durata de funcționare.

Citeste si:
Vaccinul antigripal. Care sunt simptomele și când este recomandat...
Vaccinul antigripal. Care...

Nu uita de revizii și aparatul tău de aer condiționat va funcționa la parametri normali o lungă perioadă de timp!


Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Aprilie 2021 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.