Social 24 Martie 2021 17:16

Părintele sau bunicul tău suferă de o boală încurabilă, așa cum este cancerul, Alzheimerul sau diabetul, iar medicul ți-a sugerat să iei în calcul opțiunea de a-l interna într-un centru specializat de îngrijiri paliative pentru bătrâni? În cazul acesta, mai mult ca sigur ai început să cauți mai multe informații despre ce presupun îngrijirile paliative, căror categorii de pacienți li se adresează și, foarte important, cum contribuie acestea la îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor.

Ce reprezintă îngrijirile paliative?

Pentru început, ca să înțelegi mai bine ce înseamnă, de fapt, îngrijirile paliative pentru bătrâni, este important să-ți prezentăm un context mai larg: conform Organizației Mondiale a Sănătății, îngrijirile paliative au rolul de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților, precum și calitatea vieții familiilor pacienților care se confruntă cu boli de natură fizică, psihologică, socială, spirituală.

Prin urmare, serviciile oferite de centrele de îngrijiri paliative se adresează deopotrivă copiilor și adulților care, în general, potrivit OMS, suferă de afecțiuni cardiovasculare, cancer, afecțiuni pulmonare, diabet, iar în cazul persoanelor înaintate în vârstă și Alzheimer, Parkinson.

Ce rol au centrele de îngrijiri paliative pentru vârstnici?

Centrele de îngrijiri paliative pentru bătrâni se adresează pacienților diagnosticați fie cu una dintre bolile anterior amintite, fie cu o alta (precum o afecțiune hepatică sau renală).

Centrele de îngrijiri paliative pun la dispoziția pacienților servicii prin care se urmăresc următoarele:

  • ținerea afecțiunilor sub control;
  • îmbunătățirea calității vieții;
  • creșterea speranței de viață a pacienților.

Plan personalizat pentru fiecare pacient

În centrele cu renume lucrează personal cu experiență în domeniu (de la medici generaliști, până la medici nutriționiști), care le recomandă pacienților planuri de tratament medicamentos, planuri alimentare, chiar și planuri de activitate fizică personalizate.

Toate acestea sunt adaptate în funcție de afecțiunea fiecărui pacient, de nevoile și de posibilitățile sale, inclusiv în funcție de posibilitățile motrice. De exemplu, un pacient diagnosticat cu Alzheimer, care nu se mai poate deplasa decât în scaun cu rotile, ar putea fi însoțit la plimbări în aer liber de un/o asistent/asistentă din personalul centrului respectiv, în timp ce un alt pacient, care se poate deplasa, ar putea efectua exerciții de kinetoterapie, sub atenta supraveghere a unui specialist.
De asemenea, centrele de îngrijire paliative pentru vârstnici țin cont de rolul extrem de important pe care îl joacă terapia ocupațională în ameliorarea simptomelor diferitelor afecțiuni cronice. Astfel, planurile personalizate de tratament pot cuprinde inclusiv activități recreative și sociale, așa cum sunt jocurile pentru pacienții cu Alzheimer, jocuri menite să antreneze capacitatea de concentrare și atenția acestora, deci să încetinească, pe cât posibil, ritmul evoluției bolii.

Citeste si:
Unde au ajuns banii pentru aziluri. Administratorul unui cămin...
Unde au ajuns banii pentru...

Factorul psiho-emoțional, un aspect esențial în tratarea pacienților

Tot personalul dintr-un centru de îngrijiri paliative din București este bine pregătit și deține o vastă experiență în tratarea vârstnicilor care au nevoie de astfel de îngrijiri. Prin urmare, în căminele de renume pentru bătrâni, care oferă servicii premium, vei întâlni de la asistenți medicali și medici generaliști, până la medici nutriționiști, asistenți sociali, psihologi și consilieri spirituali.

Rolul acestora din urmă este, la rândul său, deosebit de important, pentru că, de cele mai multe ori, factorul psiho-emoțional poate influența semnificativ ținerea afecțiunii sub control și calitatea vieții vârstnicilor. Nu de puține ori, unui pacient diagnosticat cu cancer, de exemplu, îi poate fi foarte dificil să-și accepte diagnosticul și tratamentul care îi este prescris. Într-o astfel de situație, rolul unui psiholog și/sau al unui consilier spiritual este esențial, întrucât acesta îl poate ajuta să privească lucrurile dintr-o altă perspectivă și să aibă o stare de spirit mai bună.

Citeste si:
Când este indicat să apelezi la un cămin bătrâni?
Când este indicat să apelezi...

Sperăm că informațiile din acest articol te-au ajutat să ai o perspectivă clară asupra îngrijirilor paliative pentru bătrâni, îngrijiri care presupun o abordare holistică, personalizată, centrată atât pe nevoile fizice, cât și pe cele psiho-emoționale ale fiecărui pacient.


Despre autor:


Ultima actualizare: 24 Martie 2021 - 05 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.