Recomandarea de carantinare a Timişoarei şi a două dintre localităţile limitrofe a fost făcută de DSP Timiş şi trimisă către INSP, care a avizat propunerea şi a recomandat ca localităţile care nu se aflau în propunerea DSP să rămână şi ele în carantină din considerente de sănătate publică, mai ales că acolo incidenţa este încă ridicată, scrie şeful DSU, Raed Arafat, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El precizează că măsurile de carantinare aplicate în majoritatea localităţilor vizate, inclusiv în Timişoara, nu au fost niciodată măsuri dure, care să limiteze mişcarea şi deplasările sub o formă de închidere totală şi că s-au luat măsuri care să permită pe mai departe sectorului economic să-şi continue activităţile, dar cu mici excepţii, acolo unde impactul în domeniul sănătăţii publice poate fi unul semnificativ.

„Astfel de măsuri de carantinare pot duce la reducerea incidenţei şi a impactului asupra sectorului sanitar, însă ele au nevoie de o perioadă de timp, care de regulă durează mai mult de 14 zile, mai ales când măsurile luate nu se înscriu la capitolul unei închideri totale. De asemenea, îmbunătăţiri nu vom putea vedea, dacă măsurile nu sunt respectate şi implementate în totalitate", completează Arafat.

Şeful DSU oferă exemplul municipiilor mari care au mai fost carantinate, cum ar fi Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare, care au necesitat prelungiri succesive ale măsurilor iar incidenţele din ultimele patru zile din Timişoara arată un platou cu cifre foarte apropiate, ceea ce ar putea însemna ca în următoarea perioadă să înceapă scăderea treptată a ratei de infectare.

„Având în vedere cele explicate mai sus, am luat decizia de a păstra măsurile stabilite acum 14 zile pentru încă 72 de ore. Această măsură reprezintă un răgaz care să permită luarea unei decizii definitive la nivelul comitetului judeţean sau al celui naţional. Astfel, juriştii pot analiza speţa pentru a propune o soluţie, luând în considerare recomandările venite din partea specialiştilor din domeniul sanitar", a mai scris Arafat.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Potrivit acestuia, decizia DSU a fost luată în urma mai multor discuţii şi consultări, inclusiv cu Ministerul Sănătăţii şi INSP şi nu a fost luată „ca un afront la adresa autorităţilor din Timiş", ci ca o măsură de prevenire, pentru a nu pierde impactul carantinării din ultimele 14 zile.

„În concluzie, atacurile şi reproşurile nu îşi au locul în astfel de situaţii. Noi, cu toţii, instituţii centrale, judeţene sau locale, dar şi populaţia, trebuie să lucrăm împreună pe cele două direcţii, şi anume, reducerea impactului şi limitarea infectărilor, în paralel cu vaccinarea unui număr cât mai mare din populaţie, în următoarea perioadă", a subliniat Arafat.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2021 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.