Anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică, s-a înregistrat cea mai mare migrație de la oraș la sat, fenomen accelerat de contextul pandemic. De altfel, exceptând anul 2020, preferința pentru viața la țară și reorientarea către sat a început după 2010, ajungând la intensități înalte în 1997, 2015 și 2019, ultimul an fiind și cel în care numărul românilor care au migrat de la oraș la sat a devenit mai mare decât al celor care s-au mutat în sens invers. Motivele sunt ușor de aproximat: mai multă liniște, reconectarea la natură, abdicarea de la un mod de viață alert, aflat sub paradigma vitezei și a eficienței.

Anul trecut, acestea au fost mult mai dezirabile odată cu trecerea la munca remote, orele online, izolarea și cumulul restricțiilor impuse de autorități. Nevoia acută de spațiu și de „verde” i-a determinat pe mulți tineri să caute proprietăți la țară sau să nu mai aștepte până la pensie pentru a reveni în satul natal. Dacă faci parte și tu din această categorie de persoane, probabil ai trecut cu bine de perioada de (re)acomodare, iar acum e timpul să te gândești cum să profiți nu doar de aer curat și natură, aflându-te într-un paradis verde. Iar dacă încă te afli într-o metropolă precum București sau Cluj-Napoca și iei în calcul această schimbare, ar fi precaut să nu o împărtășești încă prietenilor tăi citadini convinși, crescuți o viață în oraș, căci vor începe să facă deja pariuri cu data la care te vei întoarce.

În acest articol vei găsi câteva recomandări de businessuri care nu au cum să dea greș.

Avicolă

La țară este imposibil să nu dispui de teren, căci ar fi păcat să cumperi o locuință care să nu fie înconjurată de natură, mai ales că prețurile sunt, de obicei, accesibile, în special dacă e vorba de o zonă pitorească. Iar dacă bunicii ți-au propus să îți dea și câteva sute de ari sau câteva hectare, nu te grăbi să refuzi. În plus, reprimă-ți instinctul de a demola anexele, chiar dacă vei vrea inițial să faci curat în proximitatea casei.

Dacă până acum ai avut câteva temeri, poți începe să crești câteva animale în afară de cele de companie, ba chiar să extrapolezi ideea către un domeniu rentabil. La țară ai posibilitatea de a accesa fonduri europene și să-ți deschizi o avicolă, dar mizează pe un business rentabil și diferit, cum ar fi crestere pui fazani.

Citeste si:
Eforturile Audi: de la protejarea animalelor și plantelor, până la...
Eforturile Audi: de la...

Nu ai nevoie de mult spațiu, ci să te concentrezi pe condițiile din amplasament, de la lumină la necesitatea liniștii. Volumul de muncă va fi unul infim, mai ales dacă vei avea tehnologia drept aliat. Cât despre beneficii, acestea sunt incontestabile: carnea este tot mai apreciată, și nu doar în restaurantele pretențioase, fiind săracă în calorii, lipsită de colesterol, bogată în proteine și alte substanțe nutritive și recomandată îndeosebi diabeticilor. Ouăle sunt o sursă de vitamine și minerale și tot mai căutate de părinți. În orice caz, românii au devenit tot mai pretențioși și mai dornici de produse bio, așa că grija clienților ar trebui să fie pe ultimul loc.

Terasă

Și tinerii de la țară au nevoie de socializare în spații formale, asemenea celor de la oraș. E drept, magazinele de sat și braseriile au încropite terase, însă departe de a fi customer friendly. Așadar, poți investi într-o cafenea sau într-o terasă amenajată modern și să pui la dispoziția clienților o varietate de băuturi non-alcoolice și alcoolice, precum și deserturi. Deși ai putea fi tentat să alegi un design rustic, poți să schimbi perspectiva și să optezi pentru altceva, inovativ, un spațiu personalizat cu lămpi cu led și mobilier ultramodern. E o afacere care funcționează, mai ales în condițiile în care nu există alte alternative. Este esențial să vii cu ceva nou, iar pe lângă gama de băuturi să adaugi o varietate de deserturi gustoase și naturale, de la tarte la gogoși, făcute cu ingrediente naturale.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

Chiar și dacă închiriezi spațiul, cheltuielile vor fi semnificativ mai reduse în raport cu cele pe care le-ai avea într-un oraș, fie el și de provincie. În plus, forța de muncă este mult mai ieftină, ceea ce reprezintă încă un avantaj demn de luat în seamă.

În concluzie, viața la țară vine, pe lângă liniște și confort, cu o infinitate de alte oportunități pe care trebuie să le conștientizezi și de care să profiți, deschizându-ți un business. Exemplele noastre sunt doar orientative, important este să te implici în ceva în care te regăsești, căci vei avea nevoie de multă determinare și putere de muncă, pe lângă entuziasm.


Despre autor:


Ultima actualizare: 10 Februarie 2021 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.