Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că decizia de a redeschide școlile a fost una politică, iar momentul nu a fost bine gândit pentru că nueste o decizie pregătită în contextul pandemiei.

„Am nepoţica care merge în clasa a I-a. Traian Junior merge la grădiniţă la grupa mare. Începe şcoală şi pentru ei. Nu vă ascund că am o strângere de inimă pentru că e evident: momentul nu e pregătit. Dacă luăm lucrurile cum s-au făcut - ne aflăm în faţă unei decizii politice, nu a unei decizii tehnice. Decizia de deschidere a şcolilor a fost una politică. A convocat domnul preşedinte pe toţi cei care aveau responsabilităţi, s-a luat decizia politică de a se deschide şcolile şi pe urmă i-a trimis la ministere să facă ordinul comun al miniştrilor pentru a vedea în ce condiţii tehnice deschid şcoală”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte susține că responsabilitatea a fost aruncată în spatele consiliilor de organizare a şcolilor, pe când ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii a fost de abia vineri publicat în Monitorul Oficial.

„Dacă era o decizie pregătită, pe baza argumentelor tehnice, proiectul comun ar fi trebuit să fie pe masă negocierilor de la Cotroceni şi să-l discute şi să-l analizeze. Ordinul a apărut abia vineri în Monitorul Oficial. E o lista întreagă de sarcini pentru şcoli, să organizeze circuite în şcoli, să aibă dezinfectant, să testeze în baza unu formular, lucrurile sunt complicate, nu e simplu să reiei în totalitate anul şcolar. Şcolile, îndrăznesc să spun, în ansamblu sunt nepregătite. Toată responsabilitatea e aruncată în spatele consiliilor de organizare a şcolilor. Când vorbim despre scenariu, trebuie să fim foarte atenţi. Nu poţi să stabileşti un scenariu corect dacă nivelul de testare al populaţiei e foarte redus”, a completat Băsescu.

Băsescu susține că existența cazurilor de infectare cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie şi în România ar fi trebuit să fie un semn de alarmă.

„Avem doar câteva zeci de cazuri semnalate că virusul din Marea Britanie, cu mutaţiile din UK, a apărut şi în România. Asta ar trebui să fie semnal de alertă zero din următorul motiv pe care ei vi-l spun auzit de mine de la comisara pentru sănătate: virusul din Marea Britanie a evoluat şi se apropie că şi agresivitate de virusul din Brazilia şi din Africa de Sud. Actualele vaccinuri nu acoperă decât în proporţie de 20% riscul de contaminare cu acest virus. Din toate aceste motive, eu susţin că a fost un act politic primit, luat în baza sondajelor sociologice şi nu în baza argumentelor ştiinţifice. Mă tem că vom închide şcolile pe 8 martie”, a concluzionat europarlamentarul Traian Băsescu, potrivit adevarul.ro.

Citeste si:
Elevii vor fi admiși la liceu după o nouă metodă începând din anul...
Elevii vor fi admiși la liceu...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Februarie 2021 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.