Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) anunţă că a decis să nu anuleze ediţia 2020 a evenimentului Noaptea Muzeelor, în ciuda condiţiilor sanitare impuse de pandemie, precizând că acest lucru se va întâmpla doar în cazul în care acesta va fi interzis explicit de către autorităţi, totodată fiind pregătite multe proiecte culturale pentru mediul online.

„Noaptea Muzeelor a fost afectată profund de actualul context pandemic pe care-l trăim. După cum bine ştiţi, ediţia 2020 trebuia să fie organizată în luna mai. Organizatorul european a mutat evenimentul în data de 14 noiembrie 2020. Din câte înţelegem, nu s-a propus anularea acestei ediţii, deşi Franţa, ţara care organizează evenimentul la nivel european, este prima din Europa care a reluat scenariul de lockdown din cauza celui de-al doilea val pandemic. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a fost pusă în situaţii extrem de dificile dat fiind evoluţia pandemiei în ţara noastră. (...) Într-un final, am decis să nu anulăm această ediţie decât în cazul, firesc, în care acesta va fi interzis explicit de către autorităţile statului. Dacă la nivel european acest eveniment nu s-a anulat, nu credem că trebuie să o facem noi", precizează RNMR, luni, într-o postare pe Facebook.

RNMR anunţă că, pe parcursul acestei săptămâni, va începe arhivarea ediţiei 2019 şi actualizarea ofertei online şi offline pe anul în curs.

„Facem menţiunea că unele muzee pot trece între timp din offline în online, cum deja am fost anunţaţi, motiv pentru care o să vă rugăm să vă interesaţi, înainte de a dori să vizitaţi sau să participaţi la evenimentele propuse de un muzeu sau o altă organizaţie culturală, în ce măsură acestea se mai organizează fizic sau au fost mutate în mediul virtual", precizează organizatorul Nopţii Muzeelor.

Pentru varianta online, pe lângă ofertele punctuale ale unor muzee şi organizaţii culturale, RNMR aminteşte că a mai propus două proiecte finanţate de către AFCN.

„Cu ajutorul primului proiect, am reuşit să continuăm producţia documentarelor de scurt-metraj despre poveştile şi feţele neştiute şi nespuse ale muzeelor membre ale RNMR, noul sezon cuprinzând şase episoade ce au început să fie difuzate deja de Europa FM şi vor fi în curând disponibile şi pe platforma noastră creată pe website-ul www.noapteamuzeelor.org. Tot aici vom prezenta şi sezonul anterior, de 10 episoade, ce au fost difuzate în anul 2018 pe posturile TVR", informează RNMR.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Al doilea proiect online se adresează şcolilor, liceelor şi palatelor culturii, mai exact creării de către opt dintre acestea, selectate pe baza unui apel naţional de proiecte, a unei serii de producţii creative digitale în muzee din oraşele Sibiu, Călăraşi, Tulcea, Oradea, Bucureşti, Sighetu-Marmaţiei, Caransebeş şi Bacău.

„Toate creaţiile lor vor fi disponibile după 10 noiembrie pe www.noapteamuzeelor.org. Proiectul urmăreşte să se transforme într-un program care, sperăm noi, va genera un parteneriat strategic cu Ministerul Educaţiei, pe ideea că muzeul a devenit deja o extensie a şcolii, un fel de clasă de şcoală unde însă învăţarea este mai aplicată şi departe de a fi abstractă", se arată în postare.

Potrivit RNMR, anul acesta, "oferta va fi mult mai săracă din motive lesne de înţeles".

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

„Nu vom avea nici hărţi-program şi nici alte evenimente conexe pe care RNMR le organiza pentru voi. În ciuda acestui aspect, Noaptea Muzeelor nu va fi mai puţin interesantă şi nu va consemna un gol în dreptului anului 2020", mai precizează Reţeaua Naţională a Muzeelor potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Noiembrie 2020 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.