Copreşedinţii USR PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, au prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, trei măsuri pe care urmează să le susţină toţii aleşii locali ai formaţiunii: publicarea contractelor de achiziţii pe site, implementarea ghişeului online unic şi realizarea de proiecte pentru atragerea de fonduri europene - demers susţinut şi de europarlamentarii USR-PLUS.

Dacian Cioloş a declarat că unul dintre obiective este ca în cel mult trei luni de la instalarea primarilor aleşi pe listele USR PLUS, aceştia să poată prezenta comunităţii proiectele prioritare pe care intenţionează să le finanţeze din fonduri europene.

„Suntem pe cale de a aproba la nivel european un buget semnificativ crescut pentru Uniunea Europeană, pentru a ieşi din criza aceasta accelerată şi accentuată şi de COVID - buget european prin care România ar putea beneficia în următorii şapte ani de aproape 80 de miliarde de euro. E o oportunitate foarte mare şi noi ne dorim - aşa cum ne-am luat angajamentul încă din campania pentru europarlamentare - să aducem Europa în România, de aceea am mers în Parlamentul European. Şi acum, cu alegerile locale, angajamentul pe care ni-l luăm este că cei opt europarlamentari USR PLUS, cu toate echipele pe care le avem, vor lucra împreună cu aleşii noştri locali - cu primarii, cu consilierii locali - ca să îi ajutăm să pregătească proiecte şi să folosească fondurile europene", a spus Cioloş, lider al PLUS şi al grupului Renew Europe din Parlamentul European.

El a menţionat că în timpul campaniei a constatat că în foarte multe locuri din ţară fondurile europene „sunt doar o himeră".

„Oamenii au auzit de ele, dar nu le-au văzut niciodată. Pentru că primarii noştri, din păcate - mai ales în mediul rural, dar şi în multe oraşe - nu s-au atins de fonduri europene. Sau, atunci când s-au atins, s-au ars, pentru că, aplicând metodele pe care le-au învăţat la partid - de a drena o parte din banul public şi spre partid sau spre buzunarele acoliţilor - cu fonduri europene s-au ars. Şi atunci au preferat tot felul de planuri şi programe din bugetul naţional, buget care acum e în deficit major, iar deficitul va creşte după această criză", a evidenţiat el.

Dacian Cioloş a precizat că aleşii USR PLUS vor face demersuri pentru punerea în aplicare a Ordonanţei 41/2016, conform căreia autorităţile publice nu mai au dreptul să ceară cetăţeanului date pe care statul român le deţine deja la o altă autoritate publică. El a reamintit totodată că europarlamentarul Dragoş Tudorache a fost ales recent preşedinte al Comisiei speciale pentru digitalizare şi inteligenţă artificială.

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

„Ne angajăm ca toate website-urile primăriilor unde vom avea primari să aibă ataşate şi un ghişeu online unic, care să cuprindă toate formularele şi cererile pe care trebuie să le completeze cetăţenii; cereri şi formulare care să fie pre-completate cu date pe care deja administraţia publică le deţine şi să nu mai plimbăm cetăţenii de la un ghişeu la celălalt", a explicat el.

Dan Barna a declarat că reprezentanţii USR PLUS vor promova principiul „Fără hoţie la primărie", susţinând următoarele măsuri: publicarea pe site-urile primăriilor a tuturor contractelor de achiziţii pe care autoritatea locală le desfăşoară cu furnizorii, publicarea proiectelor desfăşurate şi prezentarea cheltuielilor aparatului propriu al primăriei. În acest sens, Dan Barna a declarat că nu este posibil ca unele „primării să fie clanuri de familie plătite generos cu diverse sume", dar lucrul acesta să nu fie transparent, precizează Agerpres.

Citeste si:
USR PLUS: „BNR a tipărit 68 de miliarde de lei, de anul trecut;...
USR PLUS: „BNR a tipărit 68...

„În mult prea multe primării ale României, banii publici dispar într-o gaură neagră despre care nu ştie nimeni nimic. În 2020, veniturile autorităţilor locale au fost la nivelul de 80 de miliarde de lei, aproape 7% din PIB. Când vorbim de bugetul prognozat al Bucureştiului, prezentat chiar de doamna Firea, vorbim de 10 miliarde de lei. (...) Or, cu un astfel de buget, faptul că acum doamna Firea are neobrăzarea să solicite un nou mandat, prezentând ca rezultat un miliard - datorie şi faliment, este un lucru care trebuie să dea de gândit fiecărui bucureştean care nu e convins că ar trebui să meargă la vot", a afirmat Barna.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Septembrie 2020 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.