Pe 19 august, șase sirieni și un egiptean au sosit la ușa unui ONG din Belgrad. Ei au declarat că au fost trimiși cu forța în Serbia de către polițiștii de frontieră români. Unul dintre ei avea un picior amputat și spune că polițiștii români l-au bătut cu propriile cârje.

Povestea nu este, din păcate, unică. Un alt grup de migranți, care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge în tabăra de migranți din Subotica, Serbia, a povestit despre o experiență similară.

Fiind detectați de camere de supraveghere cu senzori termici în timp ce încercau să treacă granița României, ei au fost interceptați și opriți de bărbați în uniforme negre, cel mai înalt dintre ei având un bici în mâna dreaptă. Ei spun că fuseseră deja bătuți de poliția ungară cu bastoane, dar că nu fuseseră biciuiți până atunci. Unul dintre ei aproape că și-a pierdut un ochi.

Aceste mărturii au fost adunate de mai multe ONG-uri din Serbia, iar toate ajung la aceeași concluzie: poliția de frontieră română, dar și forțele de ordine de la granițele altor țări prin care trec refugiați, se poartă cu o violență ieșită din comun față de aceștia.

La granița cu România, de-a lungul Dunării, în provincia autonomă Voivodina, bătăile, intimidările și expulzările ilegale au devenit parte a vieții cotidiene pentru refugiați. Frontiera de acolo a devenit un „punct fierbinte” a așa-zisei „Rute Balcanice”.

Cifrele exacte sunt imposibil de determinat. Un ONG din Serbia estimează că „cel puțin 50 de oameni” sunt expulzați forțat din România în Serbia în fiecare zi. Un altul estimează 400-600 pe săptămână.

Potrivit rapoartelor, cablurile și bastoanele sunt folosite pentru bătaie. Migranții sunt supuși șocurilor electrice, hainele lor sunt incendiate și sunt amenințați cu focuri de armă trase în aer.

Poliția de frontieră română neagă acuzațiile

Organizațiile românești care colaborează cu UNHCR (agenția pentru refugiați a ONU) pentru a ajuta victimele traficului de persoane, precum Generația Română Tânără sau Consiliul Național Român pentru Refugiați, spun că nu știau de presupusele violențe care au loc la granița țării.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Contactată de Euronews, Poliția de Frontieră din România a negat acuzațiile sau că ar fi acționat în acest fel: „Toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care acționează ilegal la graniță trebuie să fie în acord cu legislația națională și internațională, inclusiv respectul pentru drepturile omului”.

Agenții români ar fi fost echipați, în ultimii ani, cu echipament de urmărire din ce în ce mai sofisticat pentru a preveni trecerile ilegale ale graniței, inclusiv pe timp de noapte.

În primele 7 luni ale lui 2020, autoritățile spun că 1.823 de migranți „au fost găsiți la granița cu Serbia încercând să ajungă ilegal în România”.

Legea nu permite expulzarea fără acordul scris al unui judecător sau fără garanții procedurale sau posibilitatea migranților de a depune contestație împotriva deciziei. Dincolo de toate, însă, niciun migrant nu are voie să fie lipsit de dreptul de a cere azil politic.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

Despre autor:


Ultima actualizare: 24 Septembrie 2020 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.