Încă din prima zi de școală, asociațiile de părinți au început să strângă bani pentru materiale de curăţenie, dezinfectanţi, măşti, echipamente IT şi alte lucruri necesare şcolilor. Această procedura este ilegală, avertizează conducerile inspectoratelor școlare.

Chiar dacă primăriile au alocat fonduri bugetare destinate pentru procurarea produselor dezinfectante în școli, mai multe unități de învățământ din țară au început să colecteze bani din buzunarele părinților.

Primăria din Timișoara a alocat un milion și jumătate de lei pentru achiziționarea produselor sanitare și dezinfectanți. Directorii școlii recunosc că au primit bani de la primărie pentru a cumpăra cele necesare pentru o perioada, dar au luat și banii colectați de asociațiile de părinți.

„Pentru aparatură electronică mai avem nevoie. Primăria ne-a pus pe listă că o să putem să achiziţionăm, dar deocamdată nu avem banii în contul nostru pentru a putea face achiziţiile. Avem calculatoare în fiecare clasă, nu laptop, şi video proiector şi urmează să vedem cum realizăm învăţământul online. Am mai primit şi din partea părinţilor, sponsorizări, au fost drăguţi şi ne-au făcut donaţii de materiale biocide, pe care le utilizăm noi”, spune Luminiţa Marinescu, directoarea Şcolii generale nr. 16 din Timişoara.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş atenționează că aceste acțiuni nu sunt necesare, ba chiar sunt ilegale. Cosmin Hogea, inspectorul general adjunct, spune că a avut o astfel de situație chiar la școala unde învață copilul său.

„La sfârşitul săptămânii am avut o videconferinţă cu Ministerul şi am fost informaţi că pe lângă finanţările de la primării, vom avea o alocare bugetară pentru Inspectorat, pentru a face o achiziţie de materiale dezinfectante pentru şcoli. Sigur că acestea vor fi distribuite ulterior către toate şcolile. Chiar şi eu am participat la o videoconferinţă, o şedinţă online, cu părinţii, la şcoala unde am copilul meu cel mic, unde s-a pus problema să se strângă bani pentru aceste materiale. M-am simţit dator să intervin şi să spun că e total ilegal şi că nu se poate face aşa ceva, mai ales când există alocări bugetare pentru acest lucru. E total ilegal”, a declarat Hogea.

Citeste si:
Americani, intoxicați cu dezinfectant după ce Trump a zis că ar...
Zeci de americani s-au...

Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a avertizat directorii şcolilor să nu ceară sau să accepte bani de la părinţi. În cazul în care școala are nevoie de resurse financiare pentru a procura un nou stoc de produse sanitare și dezinfectanți, aceştia trebuie să se adreseze Inspectoratului sau primăriilor de care aparţin, precizează adevarul.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2020 - 05 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.