Social 5 August 2020 10:45

Specialiștii consideră că în scurt timp vom ajunge să nu mai putem trata și vindeca multe dintre infecțiile existente, pentru că bacteriile reușesc să supraviețuiască celor mai sofisticate medicamente pe care le avem.

Din cauza rezistenței bacteriilor la antibiotice, oamenii de știință cred că până în anul 2050 vor muri aproape 10 milioane de oameni.

O echipă de cercetători din Marea Britanie pare să fi găsit ceva promițător într-o sursă la care nu mulți s-ar fi gândit: un manuscris medieval, „Bald's Leechbook”, considerat a fi unul dintre primele texte medicale.

Aceștia au descoperit un remediu natural vechi de 1.000 de ani făcut din ceapă, usturoi, vin și săruri biliare, care și-a arătat potențialul antibacterian, cu speranțe de a trata piciorul diabetic și alte infecții ale picioarelor.

Cunoscut sub denumirea „alifia lui Bald”, tratamentul are potențial pentru a combate așa-numitele infecții biofilm, comunități de bacterii care rezistă antibioticelor și care sunt mai greu de tratat.

Studiul cercetătorilor britanici estimează că infecțiile biofilm costă numai Regatul Unit peste un miliard de lire sterline pe an.

Mixtura medievală s-a dovedit a fi un potențial ajutor în lupta împotriva supermicrobilor în 2015, iar studiul publicat acum în „Scientific Reports” arată cum a funcționat și cum ar putea fi pus în practică în continuare.

„Este greu de aflat dacă într-adevăr ar putea fi dezvoltat în ceva util clinic”, a declarat Freya Harrison, un microbiolog la Școala de Științe ale Vieții de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie.

„Credem că are potențial pentru tratarea infecțiilor piciorului diabetic. Există riscul ca aceste ulcere ale piciorului diabetic să fie complet rezistente la orice tratament cu antibiotice”, a mai spus ea, potrivit CNN.

Cercetătorii au refăcut alifia din vechea carte medievală folosind usturoi și ceapă cumpărate de la supermarketuri obișnuite, au folosit un vin alb englezesc, iar sărurile biliare le-au luat dintr-un stomac de vită.

Citeste si:
Ambasadorul Germaniei, declarații la 30 de ani de la semnarea...
Ambasadorul Germaniei,...

Ulterior, aceștia au testat alifia și din punct de vedere al siguranței, iar datele sunt promițătoare, cu atât mai mult cu cât este vorba despre ingrediente naturale. Următorul pas este ca mixtura să fie caracterizată chimic și apoi să se înceapă testele pe piele umană.


Despre autor:


Ultima actualizare: 5 August 2020 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.