Social 22 Iulie 2020 17:21

Președintele Klaus Iohannis a promulgat două legi prin care Mihai Viteazul, dar și Horea, Cloșca și Crișan au devenit în mod oficial martiri și eroi ai neamului românesc.

Cele două proiecte de lege au fost inițiate de acceiași parlamentari:

Deputații Intotero Natalia-Elena, Lupaşcu Costel, Nistor Laurenţiu, Teiş Alina, Tudor Beatrice de la PSD, Roman Florin-Claudiu de la PNL, dar și senatorii Dima Carmen, Romaşcanu Lucian, Salan Viorel, de la PSD au fost cei care au inițiat ceste două legi.

Ce prevede proiectul care îl martirizează pe Mihai VIteazul:

Art. 1. – Se declară martir și erou al națiunii române Mihai Viteazul, Domn al Țării Românești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârșirea Primei Uniri a poporului român și pentru curajul și sacrificiul său marcant în istoria României.
Art. 2. – Ceremoniile se vor desfășura anual în data de 27 mai și pot fi marcate de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific.
Art. 3. – (1) Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor prevăzute la art. 2, în limita fondurilor disponibile.
(2) Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei
sărbători.

Ce prevedere proiectul care îi face eroi pe Horea, Cloșca și Crișan:

Art. 1. – Se declară martiri și eroi ai națiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă și Gheorghe Crișan, cunoscuți popular sub numele Horea, Cloșca și Crișan, pentru rolul, curajul, eroismul și sacrificiul lor din timpul răscoalei țărănești din anul 1784.
Art. 2. – Ceremoniile se vor desfășura anual în data de 2 noiembrie și pot fi marcate de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific.
Art. 3. – Pentru a sublinia continuitatea sacrificiilor poporului român din Munții Apuseni și în tradiția eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan, la data de 8 noiembrie, se va comemora Ziua Martirilor Români de la Beliș.
Art. 4. – (1) Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor prevăzute la art. 2, în limita fondurilor disponibile.
(2) Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...


Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Iulie 2020 - 05 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.