Social 7 Martie 2020 12:57
Cativa membri ai PSD au depus un proiect de lege prin care vor sa il transforme pe Mihai Viteazul in erou national..

Proiectul a fost depus la Senat in procedura de urgenta si este sustinut de noua parlamentari social-democrati.

Partidul Social Democrat depune acest proiect de lege in vederea declararii a lui Mihai Viteazul drept martir si erou al natiunii romane, pe fondul rolului decisiv pe care l-a avut, acum mai bine de 400 de ani, in unirea pentru prima data a poprului roman.

Mihai VIteazul nu doar ca va fi declarat martir si erou al natiunii, ci va fi si sarbatorit. Astfel, initiatorii acestui proiect de lege propun ca data de ceremonii 27 mai. Autoritatile centrale si locale, dar si institutiile publice de cultura din tara si de peste hotare vor organiza evenmente cultural-stiintifice.

"Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română deTeleviziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători", se arata in proiectul de lege, conform mediafax.ro.

Mihai Viteazul (n. 1558, Floci, Tara Romaneasca – d. 9/19 august 1601, Campia Turzii, Principatul Transilvaniei) a fost domnul Tarii Romanesti intre 1593-1600. Pentru o perioada (in 1600), a fost conducator de facto al celor trei state medievale care formeaza Romania de astazi: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova. Inainte de a ajunge pe tron, ca boier, a detinut dregatoriile de banisor de Strehaia, stolnic domnesc si ban al Craiovei.

Figura lui Mihai Viteazul a ajuns in panteonul national romanesc dupa ce a fost recuperata de istoriografia romaneasca a secolului al XIX-lea, un rol important jucandu-l opul Romanii supt Mihai-Voievod Viteazul al lui Nicolae Balcescu. Astfel voievodul a ajuns un precursor important al unificarii romanilor, care avea sa se realizeze in secolul al XX-lea.


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Martie 2020 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.