Social 21 Iulie 2020 07:16

Premierul a declarat că în actualul context al evoluției infectărilor și în baza cadrului legislativ care intră în vigoare de marți, autoritățile vor fi obligate să introducă restricții zonale dacă se ajunge la peste 1.200 de noi infecții cu coronavirus pe zi.

Prim-ministrul a mai declarat că scopul nu este să se ajungă la noi restricții, dar că nici nu pot fi evitate, menționând că sunt aproape 1.000 de oameni care au fost confirmați cu Covid-19, dar s-au externat în urma vidului legislativ.

„Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsura. Nu vrem să fim obligați să luăm măsuri. Dacă va crește numărul de persoane infectate să spun peste 1.200 deja ne apropiem de un grad de risc și putem ajunge iî situația în care să fim obligați să luăm măsuri restrictive acolo unde există risc epidemiologic. Măsuri care pot fi zonale, locale, de carantinare. Putem să luăm măsuri de închidere a unor unități economice unde apar focare”, a specificat Orban în cadrul unei emisiuni la Digi24.

Acesta a spus că 972 de persoane confirmate cu coronavirus s-au externat la cerere, îngrijorător fiind faptul că au existat şi persoane cu test pozitiv care nici nu s-au internat.

„Evident, pentru toate aceste persoane, în momentul de faţă, se va dispune tratarea prin izolare la domiciliu. Şi, în mod clar, de acum încolo se aplică legea. Persoanele care vin cu simptome la spital, pot fi internate 48 de ore, până la diagnosticare, după care se vor aplica prevederile legale, de asemenea, se va putea dispune izolarea la domiciliu, dacă nu se va putea face tratarea persoanei la spital”, adaugă premierul.

Întrebat dacă poate fi evaluat impactul pacienţilor care s-au externat la cerere, deşi erau confirmaţi cu coronavirus, Orban a declarat: „Îmi este foarte greu de făcut o evaluare pentru că nimeni nu ştie ce au făcut oamenii. Dacă au stat acasă, cuminţi, nu au intrat în contact cu alţii, riscul de răspândire al bolii nu a existat. Dacă, în schimb, dacă, deşi diagnosticaţi pozitiv, au ieşit din izolare şi au intrat în contact cu alte persoane, atunci există un risc epidemiologic mare de răspândire a virusului de către aceste persoane. Aici atrag atenţia că, dacă se demonstrează că o persoană diagnosticată pozitiv a ieşit din starea de izolare şi a infectat pe cineva, ştiind că este pozitivă, asta înseamnă infracţiune”.

Citeste si:
Peste 2.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultima săptămână
Peste 2.300 de cazuri noi de...

Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Iulie 2020 - 07 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.