Social27 Mai 202015:25de George Stanciu

Lectura de un minut

Astăzi se împlinesc 420 de ani de la prima unire politică a celor trei țări române, sub conducerea domnitorului Mihai Viteazul.

Mihai Viteazul a rămas întipărit în istoria românilor ca fiind primul domnitor care a unit politic cele trei țări române, în anul 1600.

Procesul de unificare a Țărilor Române a început în 1593, când Mihai Viteazul a fost ales Domn al Țării Românești, scaun pe care l-a ocupat până în octombrie 1599, când a devenit Stăpânitor al Țării Românești și al Ardealului, până în iunie 1600.

Între iunie 1600 și septembrie 1600 a fost Stăpânitor al Țării Românești, al Ardealului și Moldovei, realizând o unire personală a celor trei țări. În Moldova, de fapt, scaunul era ocupat de fiul său.

Între septembrie 1600 și noiembrie 1600 este din nou Domn al Țării Românești, iar între februarie 1601 și până la moartea sa, în 9/19 august 1601, a fost comandat militar în slujba Imperiului Habsburgic.

Citeste si:
Un bărbat a vrut să iasă din țară cu un permis auto cumparat cu 400...
Un bărbat a vrut să iasă din...

Cu toate că este privită ca o ”unire” în general, întâmplarea de la 1600 a fost, de fapt, ceva mai puțin de atât. Fiecare dintre cele trei țări și-a păstrat instituțiile de conducere de dinainte. Dieta a rămas în Transilvania, în vreme ce în celelalte două țări au rămas sfaturile boierești. Legile, cutumele și procedurile au fost, de asemenea, păstrate distincte. Nici armatele celor trei țări nu au fost unite.

Mihai Viteazul a fost ucis de un detașament de mercenari, condus de ofițerul Iacob de Beauri, la 3 kilometri sud de Turda.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.