Social 7 Mai 2020 10:41

După decizia Curții Constituționale, prin care a fost stabilit faptul că OUG care a majorat cuantumul amenzilor aplicate în timpul stării de urgenţă e neconstituţională, ALDE, PSD şi Pro România au elaborat un proiect de lege pentru anularea sancțiunilor date în starea de urgenţă.

„ALDE a elaborat împreună cu PSD şi Pro România un proiect de lege care să anuleze în mod automat amenzile aplicate cetăţenilor pe timpul stării de urgenţă şi care au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Sunt peste 300.000 de amenzi şi anularea lor depinde de o decizie a instanţei”, anunţă partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Formaţiunea pune la dispoziţie un model de contestaţie pentru amenzile care arată că au fost aplicate de Guvernul Orban „în mod total neconstituţional”

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională.

„În ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică)”, explică CCR.

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, că decizia CCR este în favoarea minorităţii reduse care nu respectă legea.

„Vom căuta o cale legală care să permită autorităţior să lupte împotriva celor care nu respectă regulile şi îi pun în pericol pe ceilalţi cetăţeni”, a afirmat Orban

CCR a declarat NECONSTITUȚIONALE amenzile date celor care au încălcat starea de urgență

Curtea Constituțională a aprobat sesizarea făcută de Avocatul Poporului referitoare la amenzile date pe perioada stării de urgență. Astfel, CCR a declarat declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență 34/2020, prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Asta înseamnă că restricţiile impuse de Ordonanţele Militare vor fi respectate doar din simpla conştiinţă socială, iar persoanale sau firmele care le încalcă nu mai pot fi amendate. Polițiștii mai pot da amenzi doar dacă Guvernul va emite o nouă Ordonanţă de urgenţă care să pună în acord textul de lege cu decizia de miercuri a CCR.

Citeste si:
Astăzi expiră polițele RCA emise de Euroins. Ce amenzi riscă...
Astăzi expiră polițele RCA...

De ce a declarat CCR amenzile neconstituționale

Judecători CCR susțin că actul normativ prin care au fost instituite aceste amenzi a fost prea general și că nu au existat criterii clare care să impună cuantumul amenzilor. Decizia a fost lăsată la latitudinea polițiștilor care au stabilit arbitrar valoarea amenzilor.

Cuantumul acestor amenzi a fost o altă problemă identificată de judecatorii CCR. Vorbim despre amenzi cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.

Decizia CCR nu înseamnă că amenzile se șterg de la sine

Este important de notat că decizia CCR nu aduce după sine și revocarea automată a amenzilor.

Dacă ai primit amendă pentru încălcarea ordonanțelor militare, te poți adresa instanţelor de judecată până la 30 mai pentru contestarea sancţiunilor în urma deciziei CCR de neconstituţionalitate, se arată într-un comunicat trimis de Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Dacă ai fost amendat, poți face contestație

Toți cei aproape 300.000 de români amendaţi începând cu data de 31 martie, atunci când au fost majorate amenzile contravenţionale, le pot contesta în instanţă. În mod normal, ai la dispoziție 15 zile pentru a contesta o amendă, dar pentru că și instanțele de judecată au avut activitate restrânsă în această perioadă, contestarea amenzilor a fost și ea restrânsă.

Este important de notat faptul că pot depune contestație cei care au primit amenzile contravenționale pentru nerespectarea restricțiilor, cum ar fi formulare lipsă sau completate greșit, nerespectarea orelor de plimbare care le-au fost permise vârstnicilor și tot așa. Dosarele penale pentru zădărnicirea combaterii pandemiei, care au pedepse cu închisoarea sau amenzi mai mari, vor rămâne în vigoare.

Citeste si:
Republica Moldova ridică starea de urgență și renunță la...
Republica Moldova ridică...

Amenzi record pe perioada stării de urgență

De la instaurarea stării de urgență în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, scrie Europa Liberă.


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Mai 2020 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.