Social 5 Mai 2020 12:59

Premierul Ludovic Orban și ministrul de Interne, Marcel Vela, nu au ajuns la un punct comun în ceea ce privește relaxarea restricțiilor din data de 15 mai.

Ludovic Orban a declarat că deplasările după data de 15 mai între localităţi se vor face doar pentru motive bine întemeiate, dar acest lucru nu confirmă mențiunile ministrului de Interne, Marcel Vela, care a vorbit deja despre drumeţii pe munte şi le recomandă pescarilor să îşi pregătească undiţele.

„Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activitățile agricole. Dacă dăm drumul la alpinism, înseamnă că se pot duce la munte, adică va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților”, a explicat Orban, citat de antena3.ro

În schimb, contrat afirmațiilor făcute de către premierul României, ministrul de Interne a specificat că „activitățile sportive individuale sunt cele care țin de activități gen drumeții, alte activități gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteți pleca la Sinaia să faceți alpinism sau drumeție".

Ministrul de Interne a dat frâu liber drumețiilor la munte

Ministrul de Interne s-a arătat mlțumit de felul în care românii au respectat restricțiile din perioada stării de urgență și a anunțat că se pot face și drumeții în următoarea perioadă de după data de 15 mai, însă doar de câte trei persoane. În cazul drumețiilor făcute în grupuri de câte trei persoane, se cere o singură declarație pe propria răspundere.

„Relaxarea va fi etapizată, până în 15 mai vom fi foarte atenţi să nu fie o explozie de cazuri în domeniul medical. Noi suntem într-un platou de aştepare, fără să fie o creştere semnificativă. Comparativ cu alte state, la suta de mii de locuitori, România are 4,1 de decese. Principiul pe care putem merge este de a relaxa etapizat restricţiile, trebuie evaluare epidemiologică. Dacă ne situăm pe acelaşi platou, de la 1 iunie, vin alte relaxări.

Citeste si:
Lucian Bode a cerut amânarea moțiunii simple care îl vizează, cu...
Lucian Bode a cerut amânarea...

Parcurile vor fi deschise, dar doar pentru grupuri de trei persoane, se pot face drumeţii în trei, iar pentru drumeţii se va face o declaraţie. N-am stabilit încă raza de acţiune, toate deciziile se vor lua în funcţie de evaluarea epidemiologică de săptămâna viitoare. Va fi şi pescuitul introdus. Din 15 mai, pescarii pot să-şi pregătească familiile că pleacă”, a declarat acesta.

Luni după-amiază, Vela a susţinut că din 15 mai românii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte să facă drumeţii sau alpinism, deşi anterior, preşedintele Klaus Iohannis precizase că deplasarea în interiorul localităţilor va fi permisă fără a mai fi necesară declaraţia pe propria răspundere, în timp ce deplasarea între localităţi nu va fi permisă decât pentru motive bine determinate, cum ar fi serviciul, probleme medicale sau activităţile sportive individuale.

Citeste si:
Gelu Duminică: ”Iresponsabili vor dori să fie călare pe cluburi”
Gelu Duminică: Responsabilii...

„Activităţile sportive individuale sunt cele care ţin de activităţi gen drumeţii, alte activităţi gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteţi pleca la Sinaia să faceţi alpinism sau drumeţie”, a susţinut Vela, citat de stiripesurse.ro


Despre autor:


Ultima actualizare: 5 Mai 2020 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.