Biserica Ortodoxă română se arată împotriva ideii de predare obligatorie a educației sexuale în școli și consideră asta ”un atentat asupra inocenței copiilor.”

Patriarhia Română a transmis un comunicat de presă prin care subliniază faptul că a militat pentru ca educația sexuală să fie predată ca opțional în școli. Comunicatul vine pe fondul introducerii obligatorii a acestei materii, ca parte din programele pentru viață și sănătate.

Biserica trimite către articolul 29, din Constituție, care arată că ”părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine”, dar și că ”libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.” Astfel, statul nu are temeiul de a impune un model ideologic peste acordul sau convingerile părinților.

Între argumentele aduse, Patriarhia mai citează și legea pentru protecția promovarea drepturilor copilului, ce arată că ”părinţii copilului au cu prioritate dreptul de a alege felul educaţiei care urmează să fie dată copiilor lor.”

Educația sexuală, atentat la inocența copiilor

În comunciatul de presă publicat pe basilica.ro, Patriarhia arată că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social.”

Citeste si:
A început greva generală în școlile din România, prima după 18 ani....
A început greva generală în...

Biserica Ortodoxă Română ”consideră că identitatea și viața persoanei umane nu se epuizează într-o realitate exclusiv biologică sau socio-culturală. Viața are și o dimensiune spirituală, ignorată în societatea contemporană secularizată, care a pierdut sensul sacru al vieții umane. Biserica a acordat dintotdeauna o importanță deosebită creșterii spirituale a omului, care este chemat la viață veșnică în iubirea lui Dumnezeu. De aceea, este relevantă și valorificarea specificului formativ al educației religioase, care contribuie la cultivarea unei conştiinţe vii şi mărturisitoare a valorii eterne a persoanei umane, la promovarea demnităţii acesteia în familie şi în societate și la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare.”

Citeste si:
Ce venituri au slujitorii Domnului. Salariul pe încasat de...
Ce venituri au slujitorii...

Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Aprilie 2020 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.