Cercetătorii au descoperit că noul coronavirus este distrus de razele soarelui, însă atrag atenția că unele forme pot rezista și în timpul sezonului cald.

Rezultatele testelor realizate în laborator au arătat că virusul nu rezistă expunerii prelungite la soare şi la umiditate ridicată. Oamenii de ştiinţă americani au izolat virusul în laborator şi au simulat lumina solară. În mediul controlat, coronavirusul a fost distrus imediat.

În cadrul experimentului s-au reprodus mai multe tipuri de condiţii meteorologice, iar savanţii speră că perioada verii va putea opri răspăndirea masivă a virusului. De asemenea, ei avertizează că virusul nu va fi eliminat în totalitate, iar riscul de infectare nu va scădea. Descoperirea făcută este importantă pentru a putea înţelege şi răspunde la modul în care acţionează pandemia.

Problema care persistă încă este la nivelul relaţiilor interumane. Oamenii, indiferent de imunitate, pot răspândi în continuare virusul prin contact, chiar dacă vremea este favorabilă.

Când am putea reveni treptat la normalitate. Epidemiologii au luat în calcul câteva scenarii

Comportamentul românilor din perioada sărbătorilor pascale au o mare importanță în ceea ce privește revenirea la normalitate după pandemia de coronavirus. Epidemiologii iau în calcul două scenarii în funcție de acest comportament.

Primul scenariu este unul mai puțin optimist, luându-se în calcul nerespectarea măsurilor și abaterile de la regulile impuse de autorități, în care numărul cazurilor și al deceselor va crește considerabil.

Scenariul mai puţin optimist - nerespectarea măsurilor, abaterile de la reguli pot duce la o creştere a numărului de cazuri, o creştere exponenţială în săptămâna viitoare. Ce se poate întâmpla după cinci-şapte zile de la acest moment în care, din păcate, unii nu ţin cont de recomandări se va răsfrânge nu numai în cazuri, ci şi cel de decese. Sper ca oamenii să fie conştienţi şi acest scenariu să nu fie valabil. Pentru că, altfel, există riscul de presiune mai mare asupra unităţilor medicale. Sper ca lumea să fie conştientă că totul depinde de fiecare în parte”, a spus unul dintre specialiști.

Citeste si:
Cum să previi insolația: 5 sfaturi de luat în calcul
Cum să previi insolația: 5...

Scenariul optimist se leagă de respectarea cu strictețe a regulilo și măsurilor și de consecvența în aplicarea lor, care ar duce la o scădere a numărului de cazuri în patru săptămâni. Dacă acest lucru se întâmplă, se va putea trece, treptat, la normalitate.

Scenariul optimist - vom respecta aceste măsuri stricte, trebuie doar să fim consecvenţi în aplicare, ceea ce ar duce la o scădere a numărului de cazuri în 4 săptămâni, ceea ce ar putea duce la ţinerea sub control a situaţiei, se va trece treptat la revenirea la o normalitate de tranziţie.

În acea perioadă vom putea monitoriza mai atent numărul de cazuri şi limita rapid focare care mai pot apărea. Ne dorim din toate punctele de vedere, şi pentru starea psihologică, de sănătate şi de echilibru economic care trebuie să se reinstaleze, că cel târziu se va ajunge în iunie-iulie la această situaţie controlabilă şi la revenirea treptată şi parţială la acea normalitate. Cred că sunt cele două scenarii dintre care toată lumea va opta pentru cel optimist cu o condiţie: respectarea regulilor de distanţare socială şi a celei de bază – limitarea contactelor chiar şi cu persoane cunoscute”, a mai explicat președintele Asociației de Epidemiologie, Doina Azoicăi, la Digi24.

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Aprilie 2020 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.