Social 4 Martie 2021 07:30

4 martie 1977, ora 21:22. Un puternic cutremur, de 7,2 grade pe scara Richter, cu efecte devastatoare, s-a produs in Romania. 56 de secunde in care pamantul s-a miscat, facand peste 1.500 de victime, majoritatea lor fiind din Bucuresti, si punand la pamant zeci de mii de locuinte.

Seismul s-a produs la aproximativ 100 kilometri adancime in Vrancea, cea mai activa zona seismica din Romania. La nivelul intregii tari, peste 11.000 de persoane au fost prinse sub daramaturi.

Cautarile au durat zile intregi, iar pagubele s-au ridicat la echivalentul de astazi a 2 miliarde de euro.

Dupa 44 de ani, cutremurul din '77 continua sa fie un cosmar al romanilor.

In Bucuresti, 33 de cladiri s-au prabusit complet, majoritatea din centrul Capitalei. Dunarea, Wilson, Scala sunt cateva dintre blocurile simbol ale vremii, ce au disparut intr-o clipa.

Orasul Zimnicea - diparut de pe fata pamantului dupa cutremurul din '77

Cel mai afectat de cutremurul puternic a fost orasul Zimnicea. Potrivit autoritatilor, mai mult de 80% din suprafata orasului a fost afectata, disparand practic de pe fata pamantului.

O legenda a orasului Zimnicea spune ca, de fapt, acesta nu a fost atat de mult afectat de cutremurul din '77, iar autoritatile au fost cele care au daramat cladirile ramase in picioare.

In ziua urmatoare, peste 30.000 de militari si pompieri au ajutat la scoaterea de sub ruine a supravietuitorilor.

Personalitati ale vremii, stinse din viata pe 4 martie 1977

Unul dintre cei mai iubiti actori romani, Toma Caragiu, a fost si el una dintre victimele cutremurului. Acesta a murit la varsta de 52 de ani, prins intre ruinele blocului in care locuia, fiind gasit abia dupa 6 zile.

Alaturi de Toma Caragiu, regizorul de film si televiziune, Alexandru Bocanet, s-a stins si el din viata. Cei doi sarbatoreau finalizarea peliculei "Gloria nu canta".

Indragita cantareata Doina Badea a murit, la 37 de ani, alaturi de sotul si cei doi copii ai sai. Aceasta locuia in blocul alaturat in care statea Toma Caragiu.

A.E. Baconsky, poet si prozator, este inca una din victimele cutremurului care a intrat in istoria Romaniei.

Printre personalitatile care au murit in '77 se numara si: Alexandru Ivasiuc (prozator si romancier), Filofteia Lacatusu (cantareata de muzica populara), Mihai Gafita (critic si istoric literar roman), Veronica Porumbacu (poeta si prozatoare) si sotul sau, Mihail Petroveanu (critic si istoric literar) si Eliza Petrachescu (actrita).

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Cel mai puternic cutremur din Romania - produs in 1802

Desi toti romanii cred cu tarie, din cauza daunelor produse, ca seismul din 1977 a fost cel mai puternic de pe teritoriul tarii, informatia este eronata. Cel mai puternic cutremur din Romania a avut o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, produs la o adancime de 150 de kilometri, in data de 26 octombrie 1802, ora 12:55.


Despre autor:


Ultima actualizare: 30 Noiembrie -0001 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.