Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ( CNCD) s-a autosesizat in privinta declaratiilor primarului municipiului Targu Mures, Dorin Florea, care a spus ca doreste ancheta sociala pentru cuplurile care doresc sa aiba copii, edilul fiind chemat la audieri la CNCD martea viitoare.

"Am demarat o autosesizare. Citatia a fost deja transmisa catre domnul primar, la biroul dansului, la Primaria din Targu Mures. L-am citat pentru saptamana viitoare, pentru marti, la audieri, iar tot saptamana viitoare, miercuri, as vrea ca aceasta speta sa fie dezbatuta de Colegiul Director al CNCD", a declarat pentru AGERPRES presedintele CNCD, Asztalos Csaba.

Csaba a afirmat ca nu doreste sa faca aprecieri inaintea dezbaterii cazului.

"Nu as vrea sa comentez nici prima postare, nici declaratia ulterioara, nu vreau sa ma antepronunt. Ce observ eu e ca, probabil, se pare ca toate problemele din Targu Mures au fost solutionate si acum ... cea mai mare problema a orasului este legata de strategiile nationale de imbunatatire a natalitatii si tot ce tine de alocatia de stat pentru copii, care, de altfel, este un drept constitutional, daca ne uitam in Constitutie", a precizat acesta.

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, a declarat, luni, ca acordarea indemnizatiei de crestere a copilului ar trebui abordata intr-un alt mod decat in prezent, el propunand introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care doresc sa aiba copii, pentru a se evita situatiile in care sunt adusi pe lume copii doar ca parintii sa aiba o sursa de venit.

"Lipsa dezbaterilor publice si a discutiilor organizate intr-un mediu adecvat nasc de cele mai multe ori legi, hotarari de Guvern si alte acte normative foarte greu de aplicat, cu urmari de cele mai multe ori ciudate. Asa se intampla si in cazul legislatiei privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului care, dupa parerea mea, ar trebui abordata altfel. Nimeni nu se poate opune dorintei de a avea un copil, insa populatia trebuie constientizata ca responsabilitatea cresterii si formarii unui copil este uriasa. De mai bine de sase ani, am atras atentia asupra acestor aspecte, dar se pare ca pe nimeni nu intereseaza. Reiau acest subiect si propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor sa aduca pe lume copii, ancheta care sa tina cont de urmatoarele lucruri: dovada unui loc de munca si a unei locuinte stabile, situatie financiara acceptabila, un nivel de educatie minim stabilit prin lege, varsta minima la care un adult sa devina parinte etc.", a scris primarul Dorin Florea, pe Facebook.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Ediluldin Targu Mures a spus ca, in cazuri exceptionale, in care totusi un cuplu care nu indeplineste conditiile respective va avea un copil, statul va trebui sa-l preia si sa-i ofere conditiile corespunzatoare pentru dezvoltare - igiena, educatie, hrana.

"In acest caz, indemnizatia nu ar mai fi acordata parintilor. Acestia vor avea insa posibilitatea de a-si recupera copilul, dupa ce vor indeplini conditiile (...). Cred ca nu este cazul sa ne gandim sa crestem demografia tarii cu orice pret. In Romania exista multe familii defavorizate (nu ma refer la persoane cu dizabilitati), ci la cei apti de lucru care nu vor sa munceasca, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: sa aiba o sursa de venit. Aceste medii genereaza infractionalitate crescuta, abandon, lipsa de educatie etc. Sunt absolut convins ca dupa o dezbatere serioasa privind aceasta tema si constientizarea celor ce primesc alocatia ca sursa de venit s-ar relansa si programul de contraceptie", a afirmat Dorin Florea.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.