Monseniorul Aurel Perca, numit de Papa Francisc in oficiul de arhiepiscop mitropolit de Bucuresti, a fost inscaunat, sambata, in cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate in Catedrala "Sf. Iosif" din Capitala.

Prin aceasta celebrare IPS Aurel Perca a luat in primire canonica Arhidieceza Romano-Catolica de Bucuresti, pe care o va conduce ca arhiepiscop mitropolit, de la monseniorul Ioan Robu.

"Poate acum va asteptati sa expun planul pastoral pentru viitoarea mea slujire de pastor al Arhidiecezei de Bucuresti. Nu este momentul de programe si de planuri pastorale. Doresc sa ma introduc treptat in viata Arhidiecezei, sa imi cunosc turma punandu-ma in ascultarea frumoasei traditii a bisericii locale de care astazi pot spune ca este turma pe care mi-o incredinteaza Domnul spre a o pastori. (...) Sunt constient de greutatile pe care teritoriul vast al Arhidiecezei le ridica. Impartasesc preocuparile multor preoti parinti care percep schimbarile timpului si schimbarile sociale, economice si politice amplificate de progresele (...) in domeniul comunicatiilor. Auzim deseori vorbindu-se ca suntem in perioada de tranzitie si nu este usor sa intrevedem o solutie de iesire, dar in materie de traire a credintei nu exista perioade de tranzitie, avem un drum bine precizat de Evanghelie si de Bunul Pastor care ne indica traiectoria. De aceea inima mea este plina de speranta ca prin ajutorul lui Dumnezeu putem schimba multe lucruri in bine", a spus IPS Aurel Perca.

La eveniment au participat cateva mii de credinciosi si peste 200 de preoti, doi cardinali, 24 de episcopi catolici, autoritati civile si politice, intre care premierul Ludovic Orban, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, consilierul prezidential Sergiu Nistor, Aurel Vainer - presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, reprezentanti ai ambasadelor si cavaleri ai Ordinului de Malta, scrie Agerpres.

Orban: In biserica, lucrurile politice nu au loc

"Am tinut sa fiu prezent la aceasta slujba care marcheaza cedarea diecezei catre un nou pastor, dupa o activitate de 36 de ani a Preasfintiei Sale domnul Robu. E un moment important in viata diecezei si am tinut sa fiu prezent pentru a marca respectul meu fata de toti credinciosii si toti preotii romano-catolici", a declarat premierul Ludovic Orban, la finalul ceremoniei.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

El a afirmat ca nu a discutat cu presedintele Camerei despre politica.

"In biserica, lucrurile politice nu au loc", a subliniat Ludovic Orban.

Zeci de credinciosi au putut urmari evenimentul si pe un ecran urias amplasat in fata Catedralei "Sf. Iosif".

Papa Francisc a acceptat pe 21 noiembrie 2019 renuntarea monseniorului Ioan Robu la oficiul de arhiepiscop mitropolit de Bucuresti si l-a numit la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti pe monseniorul Aurel Perca, pana atunci episcop auxiliar in Dieceza de Iasi.

Monseniorul Ioan Robu, caruia Papa Francisc i-a acceptat renuntarea la oficiul de arhiepiscop mitropolit de Bucuresti dupa ce a ajuns la varsta canonica de 75 de ani, va deveni arhiepiscop mitropolit emerit.

Noul arhiepiscop mitropolit de Bucuresti, monseniorul Aurel Perca, are 68 de ani si s-a nascut la Sabaoani, in judetul Neamt. Este preot din 1979 si a fost consacrat episcop in 1999, in noua Catedrala romano-catolica din Iasi, monseniorul Ioan Robu fiind unul dintre episcopii consacratori. Deviza sa episcopala este "In caritate radicati et fundati! - "Inradacinati si intemeiati in iubire", fiind luata din Scrisoarea Sfantului Apostol Paul catre Efeseni (3,17).

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

Iohannis, mesaj la instalarea noului arhiepiscop mitropolit de Bucuresti

"Numirea Inaltpreasfintiei Voastre in inalta demnitate de Intaistatator al Bisericii Romano-Catolice din Romania, de catre Sanctitatea Sa Papa Francisc, si instalarea ca Arhiepiscop si Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti, imi ofera placutul prilej de a va adresa cele mai calde urari de sanatate, pace si sporire duhovniceasca in mijlocul credinciosilor pe care, incepand cu aceasta zi, ii veti pastori. Biserica Romano-Catolica a fost mereu un partener de dialog important al statului roman, contribuind la dezvoltarea unei societati democratice, pluraliste, constiente de rolul sau in cultivarea convietuirii armonioase si pasnice. Am increderea ca veti sustine pe mai departe prezenta Bisericii, valorile crestine si mesajul Evangheliei in societate, pentru binele comun", afirma seful statului in mesaj.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

El arata ca pastorii Bisericii Romano-Catolice au lasat o "puternica amprenta spirituala asupra comunitatii romano-catolice din Bucuresti".

"Prin consacrarea de astazi, ati devenit continuatorul unei pleiade de pastori care, prin exemplul unei vieti de slujire dedicate lui Hristos si semenilor, au lasat o puternica amprenta spirituala asupra comunitatii romano-catolice din Bucuresti; o comunitate vie, statornica, ce reflecta mesajul solidaritatii si al caritatii. La inceput de An Nou si la inceput de misiune pastorala ca Intaistatator al Bisericii Romano-Catolice din Romania, va rog sa primiti, Inaltpreasfintia Voastra, asigurarea respectului meu fata de crezul apostolic pe care, cu onoare, il slujiti. Fie ca valorile crestine sa sporeasca, prin pastorirea Inaltpreasfintiei Voastre, in societate si in inimile credinciosilor, sa innoiasca speranta intr-un viitor mai bun, pentru cei de astazi si generatiile ce vor veni. Intru multi si fericiti ani!", conchide Klaus Iohannis.

Citeste si:
Familia Addams vizitează Craiova. Spectacolul Outfitul Șearpelui se...
Familia Addams vizitează...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.